Na Moravě a ve Slezsku v noci na čtvrtek hrozí silné bouřky

Český hydrometeorologický ústav varuje před silnými bouřkami, které mají v noci na čtvrtek zasáhnout celou Moravu a Slezsko. Ve středu odpoledne přešly i přes větší část Čech, větší škody ale nenadělaly.

Výstrahu před velmi silnými bouřkami vydali meteorologové s platností od středeční páté odpolední do tří hodin do rána a týká se všech moravských a slezských krajů, východní části Pardubického kraje, moravských oblastí Vysočiny a Jindřichohradecka.

„Očekává se ojedinělý výskyt velmi silných bouřek s přívalovými srážkami,“ uvádějí ve svém varování meteorologové. Déšť bude mít místy přívalový charakter, a protože může spadnout čtyřicet až sedmdesát milimetrů, hrozí i rozvodnění malých toků. „Nebezpečí představují také kroupy a blesky,“ varovali.

Odpoledne platilo varování i pro Čechy

Výstraha před bouřkami s nižší intenzitou platila už od středečního oběda do osmé večerní také pro většinu Čech. Netýkala se pouze Ústeckého, Libereckého a Královéhradeckého kraje a severní části středních Čech (Mělnicka a Mladoboleslavska). 

V Roudnici nad Labem vznikla ve středu v podvečer první lokální bouřka, při které napršelo za hodinu dvanáct litrů vody a citelně se ochladilo, téměř o osm stupňů. Objevily se i malé kroupy.

Události ČT: Varování před bouřkami (zdroj: ČT24)

Bouřky se dále přesunuly na východ Čech, Vysočinu a také na střední a jižní Moravu. „Zatím ty bouřky nejsou tak silné, jak jsme předpokládali, ale na Moravu a Slezsko míří další pásmo z jihu, z Rakouska. Morava a Slezsko by se na nejsilnější nápor bouřek měly připravit v noci, mohou mít ještě větší sílu než ty doposud,“ uvedla před osmou hodinou večer meteoroložka ČT Taťána Míková.

Bouřky jsou projevem zvlněné studené fronty, která se přes Česko jen pomalu přesouvá k východu a má přinést dílčí ochlazení; ve čtvrtek se mohou teploty pohybovat mezi třiadvaceti a sedmadvaceti stupni.