Na jižní Moravě pokryla silnice námraza. D8 je u hranic opět průjezdná

UDÁLOSTI: Druhým dnem se Česko potýká s přívalem sněhu (zdroj: ČT24)

Bez omezení již je průjezdná dálnice D8, kde během dne kvůli nehodám a opakovaným uzavírkám na hranicích s Německem stály dlouhé kolony. Nehody souvisely s nepříznivým počasím, které zkomplikovalo dopravu v celé zemi. Sněžilo, dopoledne silnice také namrzaly a na některých se vytvořila ledovka. Řidiči by proto měli být ještě opatrnější než při běžných podmínkách.

Dálnice D8 v úterý doplatila na rozmary počasí nejvíce. Již od noci byl uzavřen hraniční přechod do Německa a před ním se začaly řadit kamiony. Stály v obou jízdních pruzích a dopoledne již byla kolona tak dlouhá, že musela policie uzavřít i tunely Prackovice a Radejčín v Českém středohoří. Ty jsou již otevřené, před čtvrtou odpoledne skončila i poslední uzavírka u hranic a kolona se začala rozjíždět.

Někteří řidiči na otevření hranic čekali i dvacet hodin. Další se ale pokoušeli dálnici D8 objet, což způsobilo potíže i na dalších místech v Ústeckém kraji. Vozy zapadly do sněhu, a proto policie uzavřela i silnici II. třídy přes Telnici a Neveklov. 

Situace v dopravě přesto byla v úterý ve srovnání s předchozím dnem výrazně plynulejší. Kolem 13. hodiny bylo hlášeno kolem třiceti dopravních nehod bez vážných zranění či úmrtí. Například v Praze měly autobusy či tramvaje dopoledne zpoždění v řádu čtyř až pěti minut, večer jezdily prakticky bez zpoždění. Pondělní kolaps, kdy kvůli zapadaným výhybkám nabíraly velká zpoždění tramvaje a kvůli kluzkým kopcům i autobusy, se neopakoval.

Připadl nový sníh a mrazy pokračují (zdroj: ČT2)

Na železnici nastaly problémy především ve středních Čechách včetně nejvytíženějších tratí z Prahy do Kolína a do Berouna. Řadu spojů České dráhy odřekly. V podvečer přetrvávaly potíže na trati z Poříčan do Nymburka a na berounské trati. Obě jsou průjezdné, ale spoje nabírají zpoždění.

Sůl při nízkých teplotách působí pomalu

Více nehod než v pondělí zaznamenali již dopoledne policisté v Královéhradeckém kraji – stalo se jich sedmnáct. „Dopravní nehody a havárie byly ve většině případů zapříčiněné napadeným sněhem a ledovkou,“ upřesnila policejní mluvčí Eliška Majerová.

Ledovka zkomplikovala dopoledne dopravu na silnici I/33, která je součástí tahu spojujícího Prahu s Dolním Slezskem. Pokryla asi 1,5 kilometru dlouhý úsek u Vysokova na Náchodsku. Odpoledne se ale počasí v regionu umoudřilo.

Úklid sněhu v Hradci Králové
Zdroj: David Taneček/ČTK

Zato v Libereckém kraji se i kolem poledne objevovaly sněhové přeháňky. Na hlavních tazích je vrstva sněhu, sůl totiž při nízkých teplotách působí pomalu. Problémy mohou mít kamiony ve stoupáních. Ráno jeden mířící do průmyslové zóny uvázl na nájezdu ze silnice I/35 směrem do ulice České mládeže.

Sněhu napadlo víc, než meteorologové předpovídali, silničáři se přesto rozhodli nechat i pro nákladní dopravu otevřenou silnici I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. „Uzavřeli bychom ji jen v případě, že by tam nějaký kamion uvázl. Aktuálně je ale silnice prakticky černá, takže ani kamiony by tam neměly mít problémy,“ řekl Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti.

Výstraha před silným mrazem (zdroj: ČT24)

Kvůli sněhu zůstává pro kamiony nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice. Silnice se neudržuje chemicky a pro nákladní vozy není sjízdná. Alternativní trasa pro nákladní dopravu vede po silnici I/13 přes Frýdlant, kterou silničáři udržují chemicky. Pozor by si měli dát motoristé i na silnicích nižších tříd, které se neudržují chemicky. Leží tam silná vrstva ujetého sněhu. Silničáři doporučují vyjíždět s plnou nádrží a do hor raději přibalit lopatu a sněhové řetězy. 

Hromadná nehoda u Ostrovačic

Dopravní komplice nastaly také na jihu Moravy, kde se řeší desítky nehod kvůli námraze na silnici. Hromadná se stala u Ostrovačic na přivaděči k D1, nikdo se nezranil. Dopoledne tam byl uzavřený jeden jízdní pruh, provoz byl ale plynulý v obou směrech.

Nasněžilo také na Vysočině, kde již ráno přibylo kolem dvou centimetrů sněhu. Vyjelo 46 sypačů. „Měli jsme obavy, aby se to neujíždělo. Ale zatím nikdo nevolá, takže provoz je plynulý,“ řekl dispečer před sedmou hodinou. 

Ve Zlínském kraji byly kvůli ledovce nesjízdné některé silnice III. třídy na Zlínsku. Námraza pokryla silnici I/69, která vede z Vizovic do Vsetína.

Mráz ohrožuje bezdomovce

V Česku mrzne a podle předpovědi bude mrznout dál. Takové období je kritické pro lidi bez domova, města proto připravují prostory, kde by mohli v mrazu přežít. Plzeň zmírní podmínky pro přijetí v azylovém Domově svatého Františka a zvýší jeho kapacity mimo jiné s využitím takzvaných teplých židlí pro přečkání noci.

Zároveň vznikne evakuační krizové středisko v areálu DEPO2015, fungovat bude od středy. „Maximální okamžitá kapacita bude 25 osob. Středisko vzniká na základě dohody města a zástupců neziskových organizací, kteří pracují s touto skupinou osob,“ řekl radní David Šlouf (ODS).

Takzvanými teplými židlemi zvýšilo kapacitu pro přenocování i liberecké centrum Naděje. Centrum je podle jeho vedoucího Pavla Matějky více zaplněné než v teplejších obdobích roku, a to i přes den.