Ministři poslali premiérovi své priority. Programové prohlášení musí mít vláda do příštího týdne

Události: Programové prohlášení vlády (zdroj: ČT24)

Do pondělí museli všichni ministři odeslat premiérovi své priority. Programové prohlášení musí kabinet dokončit nejpozději do začátku příštího týdne. Dvanáctého ledna totiž plánuje požádat sněmovnu o důvěru. Koaliční smlouva mezi SPOLU a uskupením Pirátů se Starosty má celkem 43 stran a obsahuje dvanáct témat. Právě tento text je základem programového prohlášení.

„Neočekávám větší třecí plochy. Materiály z jednotlivých ministerstev by měly být k dispozici odpoledne, pak to budu moci seriozně vyhodnotit,“ uvedl v pondělí premiér Petr Fiala (ODS).

Podklady měli ministři odevzdat v pondělí po obědě. Někdo už měl hotovo, jinde se ještě upravovalo na poslední chvíli. Třeba agenda pro vědu a výzkum je rozepsaná zhruba na stránku a půl, teze ministra školství na dvě.

„Chceme, aby celkové výdaje na vědu, výzkum, inovace byly ve výši 2,5 procenta,“ sdělila ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). „To základní je udržet platy ve školství na 130 procentech průměrné mzdy a zaručit taky dvacet procent pro nadtarifní složky,“ uvedl šéf resortu školství Petr Gazdík (STAN).

Sepsáno a odevzdáno má i nový ministr zemědělství. „Jedinou změnu jsem tam nechal zapracovat, a to jsou připomínky hnutí DUHA, které zpřesňují určité jednotlivosti v rámci koaličního programu. Jinak se držíme koaličního programu,“ upřesnil Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Jednání s odbory

Už v úterý odpoledne mají na úřadu vlády vybraní ministři probírat prohlášení se sociálními partnery, například s odbory. Ty ale obsah prohlášení dosud neznají. „Obdrželi jsme pouze koaliční smlouvu s žádostí o připomínky. Ty jsme odeslali. Dá se očekávat, že na to téma bude zítra diskuse. Také by tam mělo být téma daní, zda-li vláda má vůbec odvahu otevřít daňovou problematiku, protože bez té nejsme schopni z těch obrovských deficitů vystoupit,“ konstatuje šéf odborů Josef Středula. 

Svaz průmyslu a dopravy měl své připomínky k programu poslat do 29. prosince. „Bylo tam málo o průmyslu, skoro nic, to mě hodně překvapilo. Průmysl živí tuhle zemi, takže tím, že asi dlouho nebyl ministr, tak to tam zapomněli dát. Doufám, že se to napraví. Víc jsem očekával i v oblasti daní,“ řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. 

Ještě před jednáním na úřadu vlády chtějí programové teze projít na svém předsednictvu lidovci a ve čtvrtek mají stejný plán Starostové. Sama vláda by pak své programové prohlášení mohla schvalovat ještě tento týden.