Nekula se stal ministrem zemědělství. Chce vrátit dotace „do rovnovážné polohy“

Události: Zdeněk Nekula se stal ministrem zemědělství (zdroj: ČT24)

Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se stal ministrem zemědělství. Dva a půl týdne po zbytku vlády jej jmenoval prezident Miloš Zeman. V prosinci místo něj pověřil dočasným vedením resortu předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku, protože měl kandidát na ministra v první polovině měsíce pozitivní test na koronavirus a byl v karanténě. Nekula se chce zabývat způsobem rozdělování zemědělských dotací, bude muset vyřešit situaci kolem Lesů ČR, které jsou nyní bez vedení.

Nově jmenovaný ministr zemědělství odjel z Lán od prezidenta rovnou na pražský Těšnov, aby převzal svůj nový úřad. Zaměřit se v něm chce mimo jiné na dotace. „Zaměříme se na podporu malých a středních podnikatelů, ale s přihlédnutím ke specifikům České republiky. Moc bych poprosil, aby tato věta byla vnímána vcelku. (…) Dotační kyvadlo se v předcházejícím období vychýlilo k velkým podnikům. Teď ho budeme vracet do rovnovážné polohy,“ prohlásil Zdeněk Nekula.

Premiér Petr Fiala (ODS) jmenoval i další důležité úkoly, které na posledního jmenovaného člena jeho kabinetu čekají. „V příštích dnech je potřeba řešit některé otázky týkající se strategického plánu, které ovlivní podobu zemědělské politiky v příštích sedmi letech,“ zdůraznil. Konkrétně bude muset Nekula vyřešit například zavedení takzvané platby za první hektar, čímž slibovala volební koalice SPOLU podpořit malé zemědělce, nebo zastropování dotací.

Nekula neřekl, zda bude prosazovat maximální dotační limity pro jednotlivé podniky, či zda bude ČR v dalším období spolufinancovat evropskou zemědělskou politiku ze 65 procent, jak to navrhoval předchozí ministr Miroslav Toman (ČSSD). Podle Fialy se na tom musí  dohodnout koaliční špičky.

Krajině chce nový ministr zemědělství pomoci snížením maximální výměry jedné pěstované plodiny ze současných plošných třiceti na deset hektarů v místech, kde je eroze. Chce také více chránit břehy řek. Nekula se po uvedení do úřadu zmínil také o ambici snížit objem smývání ornice zemědělské půdy ze sedmnácti na devět tun na hektar. Tento limit ale snížila již protierozní vyhláška předchozí vlády, podle které je devět tun na hektar maximální přípustná hodnota.

„Řídíte odvětví, které formovalo historii národa,“ apeloval na Nekulu prezident

Zdeněk Nekula byl jmenován do vlády dodatečně. Když 7. prosince přijel do Lán na naplánovaný pohovor s hlavou státu, byl pozitivně testován na koronavirus a se Zemanem se  nakonec vůbec nesetkal. O deset dní později, kdy byla jmenována vláda jako celek, měl ještě Nekula nařízenou izolaci a do Lán nemohl.

„Je to poslední jmenovaný člen naší nové vlády, která je nyní kompletní. I na tomto opožděném jmenování si můžeme uvědomit, jak zasahuje covid do našich životů,“ podotkl Fiala poté, co poslední zbývající člen jeho vlády složil slib.

Pohovor s prezidentem se nakonec také uskutečnil, ale až těsně před jmenováním. Na lánský zámek přijel Nekula hodinu před polednem, aby si s prezidentem nejprve promluvil, a potom aby se rovnou stal ministrem. Miloš Zeman po jeho jmenování zdůraznil, že zemědělství považuje za výjimečný resort.

„Zemědělství má více než tisíciletou historii a vztah k půdě, jakkoli byl některými ideologiemi zneužíván, je součástí našeho historického povědomí. (…) Prosím, abyste si uvědomil, že neřídíte pouhý úsek národního hospodářství, ale řídíte odvětví, které formovalo historii českého národa,“ řekl Nekulovi.

Od 17. prosince do 3. ledna byl dočasně pověřen vedením ministerstva zemědělství Marian Jurečka, který je zároveň ministrem práce a sociálních věcí. Řádnému ministrovi zanechal mimo jiné dědictví v podobě Lesů ČR bez vedení – odvolal generálního ředitele státního podniku Josefa Vojáčka a další vrcholní manažeři následně rezignovali. 

Bývalý šéf Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, před vstupem do vlády byl starostou obce Těšetice na Znojemsku. V letech 2012–2016 byl zastupitelem Jihomoravského kraje, v letech 2015–2019 působil v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti a v letech 2016–2018 předsedal představenstvu státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, který rozděluje finance v rámci podpůrných programů v oblasti zemědělství. Přivedl ho tam tehdejší ministr zemědělství a později předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Lidová strana jej nominovala do vlády Petra Fialy poté, co dva další kandidáti nabídku vstoupit do ní odmítli a Jurečka se kvůli tomu nestal kandidátem na ministra zemědělství, nýbrž na ministra práce a sociálních věcí. Nekula nebyl jmenován se zbytkem vlády. V té době měl nařízenou izolaci po pozitivním testu na nový koronavirus. Prezident jej jmenoval až dva týdny po ostatních ministrech počátkem ledna 2022.

Zdeněk Nekula
Zdroj: Václav Šálek/ČTK