Ministr Nekula o odvolání šéfa Lesů ČR Vojáčka věděl. Souhlasil jsem s tím, zdůraznil

Nečekané odvolání generálního ředitele státního podniku Lesy ČR Josefa Vojáčka kvůli údajným manažerským pochybením a neefektivní restrukturalizaci firmy bylo předem konzultováno s novým ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL). Ten na tiskové konferenci mimo jiné oznámil, že o všech krocích dočasného šéfa resortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) během své koronavirové izolace věděl.

Jurečka po prosincovém nástupu do čela ministerstva uvedl, že chce řešit jen záležitosti, které nesnesou odkladu, například přípravu příštího programového období. Záhy po převzetí úřadu však Vojáčka odvolal.

„Během covid izolace jsem byl s panem ministrem Jurečkou v neustálém kontaktu a jednotlivé kroky jsme spolu konzultovali. S tímto krokem jsem souhlasil a věděl jsem o něm předem,“ řekl Nekula.

Vojáček před Vánocemi kontroval, že si za rozhodnutím o restrukturalizaci stojí. Podniku se podle něj podařilo dostat pod kontrolu největší kůrovcovou kalamitu v dějinách České republiky a vytvořit zisk před zdaněním s tvorbou rezerv na úrovni čtyř miliard korun.

Po jeho odvolání se k pondělí rozhodli rezignovat i zbývající čtyři vrcholoví manažeři podniku.

Státní podnik Lesy ČR, který obhospodařuje asi polovinu všech lesů v tuzemsku, proto vypsal výběrové řízení. Zájemci se mohou do 16. ledna hlásit o místo ředitele lesního a vodního hospodářství a o místa správního, ekonomického a obchodního ředitele.

Vedením Lesů ČR byl dočasně pověřen Jiří Groda, správce Lesní správy Vítkov na Opavsku.