Ministr financí Stanjura zadal audit nákladů i na fotky své předchůdkyně Schillerové. Vyšly na dva miliony

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zadal audit nákladů na mediální servis své předchůdkyně Aleny Schillerové (ANO), včetně milionů za fotografie a videa na sociální sítě. Uvedl to ve čtvrtek portál Aktuálně.cz.

Ministerstvo pod vedením Schillerové najalo profesionálního fotografa a kameramana, kteří pořizovali snímky a videa Schillerové. Ta si je pak dávala mimo jiné na osobní účty na sociálních sítích. Stát za platy fotografa a kameramana zaplatil od září 2020 do konce loňského listopadu 1,93 milionu korun, s odvody na zaměstnance 2,5 milionu. Schillerová tvrdí, že snímky sloužily k propagaci ministerstva.

„Ministr financí v této věci zadal audit, který se zaměří na fungování, personální zajištění a financování odboru vnějších vztahů a komunikace,“ sdělil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Tomáš Weiss. Právě na tomto odboru pracovali fotograf David Šedivý, který pořizoval snímky Schillerové zejména na Instagram, a kameraman Jakub Konečný, který měl na starosti hlavně videa na Facebook. Audit bude trvat podle portálu několik týdnů.

Schillerová postup hájí, za snímky dle ní platilo i ANO

„Nebyli to fotografové, kteří mi fotili pouze fotky na Instagram, jak to účelově vykládají někteří novináři,“ řekla už dříve Schillerová televizi Prima. „Šlo o fotografa a kameramana ministerstva financí, profesionály, kteří pracovali na tiskovém odboru a spolu i s dalšími kolegy utvářeli mediální obraz celého ministerstva,“ tvrdí bývalá ministryně.

Mnohé snímky ale byly stylizované a osobní, Schillerová se fotila s květinami nebo například s pávem. Exministryně to přiznala v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. „Uznávám jednu věc, že tam byla celá řada mých fotek spíš osobnějšího rázu,“ řekla. Za takové osobní snímky a videa platilo podle ní fotografovi a kameramanovi hnutí ANO. Podle Aktuálně.cz ANO zaplatilo Šedivému 180 tisíc korun a Konečnému 217 500 korun.

S tím ale nesouhlasí předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. „Ne, hnutí ANO to nebude platit, to je problém paní předsedkyně, ona se s tím musí vypořádat. Hnutí ANO to řešit nebude, protože se (Schillerová) stala členkou (ANO) až 21. října minulého roku,“ řekl serveru Seznam Zprávy. Peníze už ale byly z transparentního účtu ANO oběma mužům odeslány, píše Aktuálně.cz.