Lidé si u ruské ambasády připomněli invazi vojsk Varšavské smlouvy

Stovky lidí se v úterý za soumraku sešly u ruské ambasády v Praze, aby si připomněly výročí vpádu sovětských a dalších vojsk Varšavské smlouvy do Československa a zároveň aby vyjádřily solidaritu Ukrajině napadené Ruskem. Zaměstnancům oploceného komplexu i dalším zástupcům ruského režimu poslali demonstranti symbolický tichý vzkaz zapálením prskavek.

Na bubenečské náměstí, které nese jméno zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova, dorazili jak pamětníci roku 1968, tak i mladí lidé či rodiče s malými dětmi. Vyslechli si projevy dvou signatářů Charty 77 – psychoterapeutky Věry Roubalové Kostlánové a filozofa Daniela Kroupy. Oba řečníci vyzvali přítomné demonstranty k podpoře Ukrajinců.

Roubalové Kostlánové bylo v době invaze dvacet let. V úterý vzpomínala na to, že po příjezdu vojsk se Čechoslováci v naprosté většině chovali statečně, pak ale ve společnosti nastal útlum až deprese a následovalo dvacet let zklamání či špiclování. „Následky této rezignace se přenášejí přes generace a jsou znát bohužel ještě dnes,“ uvedla. „Je důležité připomínat si události, které se mladé generaci můžou zdát vzdálené, ale jak se ukazuje, jsou stále přítomné,“ navázal Kroupa.

Události, komentáře: Výročí invaze 21. srpna 1968 (zdroj: ČT24)

Shromáždění k připomenutí výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa a následné více než dvacetileté okupace svolaly organizace Člověk v tísni, Milion chvilek pro demokracii a Paměť národa. Akci podpořil také Evropský kongres Ukrajinců. Organizátoři se rozhodli akci uspořádat až při setmění v souvislosti s tím, že sovětská vojska překročila hranice Československa v noci z 20. na 21. srpna 1968. Nazvali ji „Běž domů, Ivane“ podle protestsongu, který po srpnové okupaci zlidověl.

„Češi zažili, jaká je ruská okupace, a určitě to je jeden z důvodů, proč tak vytrvale a intenzivně podporují Ukrajinu v boji proti ruské armádě,“ řekla za pořadatele Adriana Černá z Člověka v tísni. Setkáním právě před ruskou ambasádou chtěli organizátoři vyjádřit, že historie se nesmí opakovat.