Koalice znovu projedná spotřební daň na tiché víno. Lidovci a opozice jsou zásadně proti zavedení

Události: Koalice znovu projedná zdanění tichého vína (zdroj: ČT24)

Vládní koalice bude v příštích měsících znovu jednat o zdanění tichého vína, sdělila České televizi šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní je neudržitelné, aby v době škrtů a zvyšování daní zůstávalo tiché víno jako jediný druh alkoholu bez spotřební daně. Vedle TOP 09 zavedení odvodu podporuje hnutí STAN, Piráti a část ODS. Zásadně proti jsou naopak lidovci a sněmovní opozice. Argumentují hlavně podporou českých vinařů.

Ministerstvo financí už v dubnu spočítalo, že by zavedení nové daně z tichého vína mohlo přinést do státního rozpočtu až čtyři miliardy ročně. Proti návrhu se ale nakonec postavili lidovci a část ODS a zdanění tichého vína z úsporného balíčku vypadlo.

Stát by měl podle propočtů resortu financí vybírat z jednoho litru tichého vína daň třiadvacet korun a čtyřicet haléřů. Menší vinaři, kteří vyrobí méně než tisíc hektolitrů ročně, by odváděli polovinu.

Sedmička vína by tak i při započítávání DPH zdražila zhruba o dvacet korun. Stejně velká lahev od menších vinařů pak o desetikorunu. O zdanění tichého vína chtějí opět jednat hned tři koaliční strany.

Původní návrh na zavedení spotřební daně z tichých vín
Zdroj: Vládní strany / Výpočet ČT / ČT24

Richterová: Chceme rovné podmínky pro všechen alkohol

„Chceme, aby se toto téma znovu otevřelo, našel se mechanismus, který nebude na jedné straně znevýhodňovat naše vinaře oproti vinařům z ostatních zemí, které tu nulovou sazbu stále mají. Ale zároveň nebude vyjímat jeden druh alkoholu ze zdanění,“ říká šéfka sněmovny Pekarová Adamová.

„Ze dvou třetin podporujeme import, to znamená dovozce z cizích zemí, pouze jednu třetinu spotřeby dělají domácí tuzemská vína,“ okomentoval šéf sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN).

„Chceme rovné podmínky pro veškerý alkohol, samozřejmě včetně tichého vína, tedy včetně nejběžnějšího vína,“ uvedla místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).

Nechceme zničit naši tradiční výrobu, říká Schillerová

S tím ale nesouhlasí KDU-ČSL. Lidovci připomínají, že kromě Polska žádná z okolních zemí daň z tichého vína nevybírá. „Moc nevidím prostor, aby se tato úprava měnila, především s ohledem na všechny země kolem nás, které jsou přímými konkurenty našich výrobců,“ poznamenal předseda strany a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Podobně argumentuje i opozice. „Nechci říkat, že to není alkohol, ale musíme se na to dívat z pohledu, že přece nechceme zničit naši tradiční výrobu,“ myslí si předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„U těch nejmenších vinařů by to znamenalo vytvořit daňové sklady a s tím spojenou administrativu,“ upozornil místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Vládní koalice bude o zdanění tichého vína znovu jednat na podzim, po schválení úsporného balíčku na rok 2024.