Koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 Spolu zahájila kampaň, celostátním lídrem je Petr Fiala

Pod heslem Dáme Česko dohromady koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL v Brně zahájila kampaň před říjnovými sněmovními volbami. Předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala řekl, že si v koalici rozumí stále víc a její vytvoření bylo tím nejlepším rozhodnutím. Jednička v Praze Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zdůraznila, že se po volbách chtějí zaměřit na pomoc skupinám, které postihl koronavirus. Podle Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se i v Brně a Jihomoravském kraji ukazuje, že ODS a KDU-ČSL spolu umí vládnout.

„V koalici se dokážeme dohodnout nyní a dohodneme se i po volbách. A jsme připraveni dohodnout se i s ostatními stranami. Dohodneme se ale jen s těmi, kteří budou respektovat, že Česká republika je součástí demokratického Západu,“ sdělil na brněnském Moravském náměstí Fiala.

Šéf občanských demokratů povede kandidátku v Jihomoravském kraji. Jurečka bude v čele kandidátky v Olomouckém kraji a Pekarová Adamová v Praze. ODS obsadí dohromady pozici lídra v devíti krajích, lidovci ve třech, TOP 09 v Praze a v Pardubickém kraji je v čele kandidátky nestraník Pavel Svoboda.

Na financování kampaně se bude z 55 procent podílet ODS, z 25 procent KDU-ČSL a z 20 procent TOP 09.

Tisková konference koalice Spolu k začátku předvolební kampaně (zdroj: ČT)

Ozdravení veřejných financí nebo posílení školství

Ve virtuální prezentaci programu a regionálních lídrů, která se konala na konci dubna, Spolu slíbila ozdravení veřejných financí, nezvyšování daní, posílení školství. Kromě prozápadního směřování země slíbila také podporu zemědělství či digitalizaci.

Koalice v programu prosazuje mimo jiné také dostavbu dálniční sítě, do konce volebního období k ní má přibýt nejméně 250 kilometrů. Za prioritu považuje například silniční okruh kolem Prahy. Chce zastavit práce na kanálu Dunaj–Odra–Labe. Chce také přísnější protierozní legislativu či komplexní pozemkové úpravy, které erozi zpomalí a zadrží v krajině vodu. Ukončit plánuje podporu biopaliv první generace, do ústavy má v úmyslu zakotvit ochranu vody.

Poslední průzkum agentury Kantar CZ pro Českou televizi přisoudil koalici Spolu 21,5 procenta. První je podle něj koalice Pirátů a STAN se ziskem 27 procent a třetí ANO s 21 procenty. Podle agentury Median by koalice Spolu v dubnu získala 17 procent hlasů, a byla tak třetí za Piráty a Starosty (27,5 procenta) a hnutím ANO s 21 procenty.