Koalice Pirátů a STAN by v dubnu vyhrála volby, uvádějí dva modely společností Median a Ipsos

Volby by v dubnu vyhrála koalice Pirátů a STAN, druhé by bylo hnutí ANO. Vyplývá to ze dvou volebních modelů výzkumných agentur Median a Ipsos. ČSSD, která je s ANO v menšinové vládě, posílila dle Medianu a vrátila by se tak nad pět procent nutných pro vstup do sněmovny. Podle Ipsosu by se však ČSSD do dolní komory nedostala. Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října.

Zisk koalice Pirátů a STAN v modelu Medianu činí 27,5 procenta a od minulého měsíce se nezměnil. ANO má podle průzkumu 21 procent. Koalice Spolu, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, by v dubnu získala 17 procent hlasů, zatímco březnový model ukazoval na zisk 17,5 procenta.

SPD si polepšila z březnových deseti procent na 11,5 procenta. Podle Medianu může těžit ze stále trvajících omezení zapříčiněných pandemií covidu-19.

ČSSD by posílila dle modelu na 6,5 procenta z březnových čtyř, a vrátila by se tak nad pět procent. Komunisté si naopak pohoršili, v dubnu by je volilo šest procent respondentů proti březnovým 7,5 procenta.

Hnutí Roberta Šlachty Přísaha zařadil Median z hlediska preferencí na úroveň Trikolóry a Zelených, tyto strany se podle dubnového modelu pohybují okolo tří procent preferencí.

Median informoval, že dvě pětiny respondentů by letos volily stejnou stranu jako ve volbách v roce 2017. Další pětina by raději volila jinou stranu. Změnu volené strany proti podzimu 2017 nejčastěji uvedli ti, kteří volili TOP 09 a ČSSD.

V dubnu by se voleb dle průzkumu zúčastnilo 67 procent respondentů, což by byla vyšší volební účast než při volbách do sněmovny v roce 2017. Průzkum se uskutečnil v době od 1. dubna do 4. května a zapojilo se do něj 1007 respondentů starších 18 let. Do volebního modelu vstupují respondenti, kteří nevylučují účast ve volbách, je jich 675.

Statistická odchylka může podle výzkumu u největších stran činit +/- 3,5 procentního bodu a u malých stran +/- 0,5 bodu.

Ipsos na prvních místech uvádí stejné subjekty jako Median

Podle průzkumu společnosti Ipsos dosáhla koalice Pirátů a STAN v dubnu na 27,9 procenta, druhé je ANO s 22,2 procenta a těsně za vládním hnutím je koalice Spolu s 21,7 procenta hlasů.

Do sněmovny by se podle Ipsosu dostalo také hnutí SPD s desetiprocentním ziskem a komunisté s 5,4 procenta. Sociální demokracie se v tomto případě nachází pod pětiprocentní hranicí s 4,5 procenta. Ještě níž pod hranicí je Trikolóra a Přísaha.

Volební model agentury Ipsos – duben 2021
Zdroj: Ipsos

Podle společnosti Ipsos by volební účast dosáhla 65 procent právoplatných voličů. Při volbách v roce 2017 činila zhruba 61 procent. 

Průzkumu společnosti Ipsos se účastnilo 1009 respondentů a realizován byl pro koalici Spolu. Statistická odchylka může podle autorů výzkumu u velkých stran činit až 3,3 procentního bodu a u malých stran plus minus 1,2 bodu.