Deset obcí na začátku ledna čekají dodatečné komunální volby. Brodec na Lounsku dál povede správce

V některých obcích se bude v lednu kromě prezidenta volit také zastupitelstvo. Dodatečné komunální volby proběhnou 7. ledna. Termín vyhlásil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Týkat se ale bude jen deseti z jedenácti obcí, ve kterých se komunální volby kvůli chybějícím kandidátkám neuskutečnily v řádném termínu. V Brodci na Lounsku totiž opět žádná kandidátka nevznikla. České televizi to potvrdilo ministerstvo vnitra. Obec tak nadále povede přidělený správce.

V obcích, ve kterých se na podzim volby nekonaly kvůli nedostatku kandidátů, jsou vyhlášeny dodatečné volby do zastupitelstev obcí na 7. ledna příštího roku, uvádí mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Nebudou tak spojeny s volbou prezidenta, jejíž první kolo se uskuteční 13. a 14. ledna.

Podle informací zveřejněných na webu resortu by dodatečné komunální volby měly proběhnout v obcích Brodec na Lounsku, Břežany na Znojemsku, Buková v okrese Plzeň-jih, Cebiv na Tachovsku, Líšná na Přerovsku, Nevězice na Písecku, Ohařice na Jičínsku, Rokytovec na Mladoboleslavsku, Trokavec na Rokycansku, Třebsko v okrese Příbram a Všeradov v okrese Chrudim.

Jedna obec opět bez kandidátky

Téměř u všech obcí příslušné registrační úřady potvrdily přijetí kandidátní listiny. Na její podání měly obce čas do 2. listopadu. V případě Brodce se ale opakovala stejná situace jako na konci léta – nikdo z místních obec vést nechce. „Ve stanoveném termínu nikdo nepodal kandidátku, takže volby v Brodci začátkem ledna neproběhnou,“ potvrdil vedoucí úseku vnitřní správy městského úřadu v Lounech Michal Ovšonka.

Obec tak nadále povede ministerstvo vnitra prostřednictvím svého správce. Podle Krátošky činnost správce končí až dnem ustanovujícího zasedání zastupitelstva nebo zvolením starosty. „Pokud by se opakovaně nedařilo v obci zvolit zastupitelstvo, musel by v ní správce působit prakticky na dobu neurčitou,“ dodává.

Pravomoci správce se ale omezují jen na zajištění základního chodu obce tak, aby fungovala údržba komunikací, svoz odpadů nebo zásobování vodou. Podle Krátošky správce nicméně musí dokončit již rozpracované investiční projekty, na které jsou zpravidla vyčleněny dotace. „Příkladem může být rekonstrukce mateřské školky v obci Třebsko, dokončení výstavby workoutového hřiště v obci Líšná nebo dokončení opravy místní komunikace v obci Všeradov,“ upřesňuje.