TÉMA

Cebiv

Účast v dodatečných či opakovaných komunálních volbách přesáhla šedesát procent

Přes 61 procent voličů nakonec přišlo hlasovat v dodatečných či opakovaných komunálních volbách, které se v sobotu uskutečnily ve dvanácti obcích. Protože šlo především o velmi malé obce, kde se při řádném termínu loni v září vůbec nepodařilo sehnat nezbytný počet kandidátů, kandidovala hlavně sdružení nezávislých, případně samostatní nezávislí kandidáti. Ti také dostali drtivou většinu hlasů. Stranické kandidátky o ně usilovaly pouze v severočeské Moldavě, i tam ale po boku místních sdružení. Koalice SPOLU v obci získala tři mandáty, SPD jeden.
8. 1. 2023|

Dvanáct obcí volilo zastupitelstvo. V Moldavě tentokrát komise vyškrtnuté voliče poslala pryč

V sobotu v deset hodin večer skončily dodatečné nebo opakované komunální volby ve dvanácti obcích. Většinou se konaly proto, že se – na rozdíl od loňského září – podařilo sehnat dostatek kandidátů. V krušnohorské Moldavě nařídil opakování hlasování soud. Stejně jako v řádném termínu přišli do volební místnosti i lidé, kteří byli ze seznamu voličů vyškrtnuti. Tentokrát je volební komise nenechala hlasovat.
7. 1. 2023Aktualizováno7. 1. 2023, 22:03|

Deset obcí na začátku ledna čekají dodatečné komunální volby. Brodec na Lounsku dál povede správce

V některých obcích se bude v lednu kromě prezidenta volit také zastupitelstvo. Dodatečné komunální volby proběhnou 7. ledna. Termín vyhlásil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Týkat se ale bude jen deseti z jedenácti obcí, ve kterých se komunální volby kvůli chybějícím kandidátkám neuskutečnily v řádném termínu. V Brodci na Lounsku totiž opět žádná kandidátka nevznikla. České televizi to potvrdilo ministerstvo vnitra. Obec tak nadále povede přidělený správce.
30. 12. 2022Aktualizováno30. 12. 2022, 12:52|

Dodatečné volby v 11 obcích, kde nebyly minulý týden, se uskuteční v lednu

Dodatečné komunální volby v jedenácti obcích, v nichž se nekonaly minulý týden kvůli nedostatku kandidátů, se uskuteční příští rok 7. ledna. Termín vyhlásil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Lhůta pro podání kandidátních listin končí 2. listopadu. Na webu o tom informovalo ministerstvo vnitra.
30. 9. 2022|