Česko už poslalo Ukrajině vojenskou pomoc za téměř sedm miliard

Česká republika poskytla Ukrajině od vypuknutí otevřené ruské agrese v únoru 2022 do konce letošního května vojenskou pomoc v hodnotě 6,75 miliardy korun. Veškerý materiál darovaný ze skladů Armády České republiky byl vždy vládou schválen v utajeném režimu, a to z bezpečnostních důvodů. Kabinet ale na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odtajnil seznam darované pomoci.

Dary zahrnují osm kusů letecké techniky, z toho dva z letošního roku. „Nábojů pro kanony a kanonové houfnice bylo posláno celkem 94 860 kusů, z toho deset tisíc v tomto roce,“ sdělil mluvčí ministerstva David Polák. Na seznamu je také například 62 tanků, 131 bojových vozidel pěchoty, 26 průzkumných chemických vozidel, šestnáct kompletních speciálních vozidel protivzdušné obrany, 47 aut, třináct houfnic a dvanáct raketometů, dodal.

Česko darovalo Ukrajině také 4900 raket pro raketomety, 645 protitankových střel, 8022 pancéřovek, 128 minometů, 17 400 min pro minomety, 435 protiletadlových prostředků, 41 258 střelných zbraní a přes 4,2 milionu nábojů, doplnil resort.

Černochová připomněla, že Česko stojí na ukrajinské straně od počátku konfliktu a bylo jednou z prvních zemí, která k vojenské pomoci přistoupila. „Ministerstvo obrany od počátku konfliktu pečlivě posuzovalo, co můžeme poskytnout, aby nebyla ohrožena obranyschopnost České republiky,“ doplnila. Aktuálně již tolik nepotřebného materiálu v armádních skladech nezbývá, uvedla ministryně. „Naše pomoc nepřestává, jenom bude mít jinou podobu,“ dodala.

Zmínila taky českou muniční iniciativu, v rámci které shání Česko dělostřeleckou munici pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii. Před časem dorazila na Ukrajinu první zásilka padesáti tisíc kusů munice, Česko na iniciativu přispělo téměř 866 miliony korun. Aktuálním cílem je dodat na Ukrajinu do konce roku půl milionu kusů munice, což podle Černochové Česko beze zbytku splní.