Česko navštíví premiér tibetské exilové vlády. Petříček se s ním nesetká, primátor Prahy a další politici ano

Počátkem března přiletí do Česka na pozvání festivalu Jeden svět politický nástupce dalajlamy Lozang Sanggjä. Zatímco primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) nebo poslanci a senátoři z neformální Parlamentní skupiny přátel Tibetu mají s premiérem tibetské exilové vlády naplánované schůzky, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se s ním nesejde. Parlamentní skupina s postojem ministerstva nesouhlasí.

Lozang Sanggjä se stal nejvyšším představitelem tibetské exilové vlády, když se v roce 2011 dalajlama vzdal svých politických funkcí. Česko navštívil už dvakrát a při svých návštěvách mluvil i o postoji české vlády k Číně. Letos přijíždí krátce před 60. výročím tibetského národního povstání.

Prahu navštíví 5. až 6. března na pozvání pořadatelů festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Na slavnostním zahájení festivalu předá Lozang Sanggjä cenu Homo Homini a bude přednášet o aktuální situaci ohledně lidských práv v Tibetu.

„Přijede na krátkou dvoudenní návštěvu a co nejrychleji se vrací do Dharamsaly, sídla tibetské exilové vlády. Tam si 10. března připomenou Tibeťané výročí tibetského povstání ve Lhase, při kterém přišlo v roce 1959 o život 80 tisíc Tibeťanů a Jeho Svatost dalajlama byl donucen uprchnout do indického exilu,“ uvedla mediální koordinátorka z Centra pro lidská práva a demokracii Člověka v tísni Zuzana Gruberová.

Ministr Petříček setkání neplánuje

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) oficiální ani soukromou schůzku se Sanggjäem nechystá. „Z pohledu ministerstva zahraničních věcí se jedná o soukromou návštěvu politické osobnosti,“ odpověděl na dotaz České televize mluvčí ministerstva Michal Bucháček. „V souladu s politikou jedné Číny – stejně jako ostatní státy EU a předchozí české vlády – Česká republika považuje Tibet za nedílnou součást Číny. Setkání ministra Petříčka s panem Lozangem Sanggjäem není plánováno,“ dodal.

Dodal, že uznání územní celistvosti Čínské lidové republiky není rezignací na stav lidských práv v Tibetu a Číně obecně, protože se Česko v posledních letech na zasedání Rady OSN pro lidská práva v Ženevě k otázce omezování práv menšin v Číně kriticky vyjádřilo.

Přátelé Tibetu mezi poslanci a senátory

Neformální uskupení Parlamentní skupina přátel Tibetu, složené z 51 poslanců a senátorů ze všech poslaneckých klubů s výjimkou KSČM a SPD, postoj ministerstva kritizuje. „Je škoda, že česká vláda a ministerstvo zahraničí nejsou připraveni a ochotni o tomto tématu diskutovat,“ uvedl člen Parlamentní skupiny Mikuláš Peksa (Piráti).

„Myslím, že v tomto směru neexistuje důvod, proč by se pan ministr neměl s panem předsedou tibetské exilové vlády sejít, protože ani tibetská vláda neusiluje o zrušení politiky jedné Číny,“ upozornil Peksa. 

„Jde jí skutečně pouze o lidská práva, práva Tibeťanů, a myslím si, že v tomto jsou relevantními partnery, a pan ministr má všechny důvody – na základě toho, co od tiskového mluvčího zaznělo – s nimi diskutovat a myslím si, že by to bylo velice žádoucí,“ dodal.

Představitelé Parlamentní skupiny se s předsedou tibetské exilové vlády setkají na půdě sněmovny ve středu 6. března po poledni. Sněmovní část skupiny bude reprezentovat právě Mikuláš Peksa z Pirátů, senátní Přemysl Rabas (za hnutí SEN 21).

„Jedná se o politické setkání, my jsme reprezentace legislativní moci ČR, a chceme s naším protějškem hovořit o tom, jak můžeme tibetské exilové vládě z této pozice pomoci a co ona může nabídnout nám,“ vysvětlil cíl schůzky Peksa s tím, že její načasování odpovídá nadcházející připomínce 60. výroční tibetského národního povstání.

Schůzka je morálním a symbolickým gestem, říká primátor Hřib

S Lozangem Sanggjäem se setká také primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), a to 6. března v 17 hodin na Staroměstské radnici. „Schůzka je osobním, morálním a symbolickým gestem, poukazující na to, že ani v 21. století není dodržování lidských práv samozřejmostí,“ uvedl Hřib.

Lozang Sanggjä se stal premiérem tibetské exilové vlády v roce 2011. Tehdy se dalajlama vzdal svých politických funkcí, aby zůstal pouze duchovním vůdcem Tibeťanů. Znovuzvolen byl Sanggjä v roce 2016. V roce 2014 přijel jako host akce Forum 2000 do Prahy poprvé, podruhé na podzim 2018, kdy se účastnil zahájení činnosti Parlamentní skupiny přátel Tibetu.

Pozornost k otázce vztahů Číny a České republiky oživilo tzv. Prohlášení čtyř v roce 2016. Čtveřice nejvyšších českých politiků v něm tehdy ujišťovala Čínu, že schůzky politiků s dalajlamou neznamenají, že by Česko popíralo jednotu Číny včetně Tibetu. Učinili tak v reakci na schůzku tehdejšího ministra kultury Daniela Hermana s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou na ministerstvu kultury.