TÉMA

Jeden svět

Oscarový dokument z Mariupolu či pohled do Talibanu. Začal festival Jeden svět

Změna klimatu, svoboda slova, nezávislá justice i mezilidské vztahy se objevují mezi tématy letošního Jednoho světa. Mezinárodní filmový festival o lidských právech začal v Praze, následně se bude promítat v regionech až do 21. dubna. Jeden svět se zaměřuje na dokumentární tituly, tentokrát ale zařadil i hrané snímky s lidskoprávní tématikou.
20. 3. 2024|

Festival Jeden svět vyúčtoval Cenu bezpečí. Platí ji devítiletý voják z Ugandy i novinář Kuciak

Přes sedmdesát celovečerních dokumentů a navíc deset snímků ve virtuální realitě zařadil do letošního programu festival Jeden svět. Do všech se promítá téma „Cena bezpečí“. Diváky chce vést k zamyšlení nad různými projevy strachu a k vzájemnému respektu. Přehlídka filmů o lidských právech oslavuje letos čtvrtstoletí. Od 22. března do 2. dubna se postupně uskuteční v téměř třicítce měst po celém Česku.
22. 3. 2023|

Poslance budou nanečisto opět volit i studenti. Školy mají na registraci poslední dva týdny

Posledních čtrnáct dní mají střední školy na to, aby se přihlásily do simulovaných studentských voleb, v nichž budou středoškoláci nanečisto hlasovat do Poslanecké sněmovny. Zatím se registrovala necelá stovka, organizátoři ze vzdělávacího programu Jeden svět na školách však očekávají, že se po začátku školního roku přidají další. Volby by se nekonaly, pokud by školy přešly na distanční výuku. Simulované hlasování do dolní komory parlamentu se uskuteční 20. a 21. září.
30. 8. 2021|

Festival Jeden svět se letos ptá, kdo „vypadává“ z videokonferencí i z běžného života

Filmový festival lidskoprávních filmů Jeden svět se letos bude konat virtuálně, což odráží i téma ročníku „Vypadáváš“. Úskalí přesunu společnosti do virtuálního prostoru, závislost na něm či manipulace skrze algoritmy prozkoumají desítky filmů. Přehlídka proběhne od 10. května do 6. června, první projekce začne ale již v úterý v 19 hodin.
13. 4. 2021|

Měsíc filmu na školách připomene studentům média za totality. Letos distančně

Tématem 16. ročníku Měsíce filmů na školách, který se koná v listopadu v rámci projektu Příběhy bezpráví, jsou média a totalita. On-line filmy a besedy se zaměří na roli médií v totalitní společnosti a na to, jakým způsobem vládnoucí režim využíval sdělovací prostředky. Tradiční akce tak pomůže učitelům v distanční výuce.
2. 11. 2020|

Jak na zprávy v době pandemie? Debatovali představitelé České televize, Českého rozhlasu a ČTK

Jak se připravují zprávy v době koronavirové pandemie, přiblížili v on-line debatě šéfové zpravodajství všech tří veřejnoprávních médií. Diskutovali spolu šéfredaktorka ČTK Radka Matesová Marková, ředitel zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný a ředitel zpravodajství a sportu České televize Zdeněk Šámal. Debatu moderoval šéfredaktor investigativního serveru HlídacíPes.cz Robert Břešťan.
14. 5. 2020Aktualizováno14. 5. 2020, 14:02|

Na Jednom světě vítězí korupce v rumunském kolektivu a predátoři v síti

V mezinárodní soutěži na festivalu Jeden svět nejvíce zaujal snímek Kolektiv o korupci v rumunském zdravotnictví, v české soutěži zvítězil film o internetových sexuálních predátorech V síti. Přehlídka dokumentů o lidských právech se původně měla konat od 5. do 14. března, jako mnoho jiných akcí ale byla v souvislosti s pandemií koronaviru přerušena.
3. 4. 2020|

Děti vědí, kterých zvuků střelby se nemusí bát, říká o Donbase režisérka oceněného dokumentu

U donbaské fronty stále umírají lidé a nikdo neví, kdy něco přiletí. Přesto tam mnozí nedokázali opustit své domy. Chodí na školní besídky svých dětí a snaží se nějak přežít. Jejich realitu zaznamenává režisérka Iryna Cilyk, která za dokument Země je modrá jako pomeranč získala cenu na festivalu Sundance. Pojednává o jedné z tamních rodin, která natáčí film o svém prožívání nejtěžšího období začátku války. Do Prahy ho přivezl Jeden svět.
16. 3. 2020|

Až naprší a uschne. Festival Jeden svět zajímá ekologie, zdravotnictví i houbaření

Festival Jeden svět zahajuje dvaadvacátý ročník. Motto letošní přehlídky filmů o lidských právech zní: Až naprší a uschne. Program akcentuje ekologická témata, především klimatickou změnu a její dopad na krajinu. Pražská část potrvá do 14. března, následně na ni do 9. dubna navazují festivalové ozvěny v dalších 35 městech.
5. 3. 2020|
Podcast Newsroom ČT24

Spory o mediální výchovu. Podle odborníků je opomíjená, Plaga mluví o „vlamování do otevřených dveří“

Mediálnímu vzdělávání se ve školách věnuje málo času a učitelé pro něj mají malou podporu – to v otevřeném dopise ministrovi školství Robertu Plagovi (ANO) říká Platforma pro mediální vzdělávání, která sdružuje organizace, které se tématem odborně zabývají. „Mediálnímu vzdělávání není v českém školství věnována dostatečná pozornost. Považujeme to v dnešní době za velkou chybu,“ říká v novém podcastu Karel Strachota z Člověka v tísni, jedné z třinácti organizací podepsaných pod dopisem.
28. 2. 2020|

Změna klimatu má dopad na lidská práva, varuje Jeden svět. Jako host přijede i režisér Sencov

Oceňovaný makedonský dokument Země medu zahájí už 22. ročník festivalu Jeden svět. Přehlídka snímků o lidských právech, která má v programu více než 130 titulů, začne pátého března v Praze, poté se přesune do dalších měst. Hostem bude třeba ukrajinský režisér a občanský aktivista Oleg Sencov. Hlavním tématem letošního ročníku je klimatická změna a její dopad na krajinu a životy lidí.
19. 2. 2020|

Francouz otevřel svou farmu stovkám uprchlíků, problémy se zákonem jeho přesvědčením neotřásly

Farmář Cédric Herrou žijící na francouzsko-italské hranici se už několikrát dostal před soud kvůli tomu, že pomáhá migrantům. V jednu chvíli bydlely na jeho farmě až tři stovky běženců. Herrou pro ně postavil s přáteli dřevěné domky. Přesto, že kvůli svému počínání musí procházet soudními procesy, s pomocí končit nehodlá.
13. 4. 2019|

Kamenné srdce si podmanilo festival dokumentů Jeden svět

Cenu za nejlepší film si z festivalu Jeden svět odnesli tvůrci dokumentu Kamenné srdce. Poroty udělily celkem sedm cen – v kategoriích Mezinárodní soutěž, Máte právo vědět a Česká soutěž. Nyní se přehlídka přesouvá do dalších pětatřiceti měst v Česku.
17. 3. 2019|

Bratři Okamurovi jsou jako česká společnost, ukazuje dokument. Jeden svět hledá, co spojuje

V Praze začíná 21. ročník festivalu filmů o lidských právech Jeden svět. Pořádající společnost Člověk v tísni udělí během slavnostního večera cenu Homo Homini farmářce Francisce Ramírezové za její zápas s autoritářským režimem v Nikaragui. Mezi filmová lákadla přehlídky patří filmy Bohové z Molenbeeku, Bratři Okamurovi nebo Bellingcat – Pravda v postpravdivém světě. Jedenáctý ročník přehlídky nabídne 117 dokumentů z 51 zemí. Z metropole se akce přesune do dalších 35 měst.
6. 3. 2019|

Česko navštíví premiér tibetské exilové vlády. Petříček se s ním nesetká, primátor Prahy a další politici ano

Počátkem března přiletí do Česka na pozvání festivalu Jeden svět politický nástupce dalajlamy Lozang Sanggjä. Zatímco primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) nebo poslanci a senátoři z neformální Parlamentní skupiny přátel Tibetu mají s premiérem tibetské exilové vlády naplánované schůzky, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se s ním nesejde. Parlamentní skupina s postojem ministerstva nesouhlasí.
27. 2. 2019|

Léky, pomoc disidentům i výuka demokracie. Češi poslali Venezuele přes dva miliony korun

Více než dva miliony korun věnovali od roku 2014 Češi neziskovým organizacím ve Venezuele prostřednictvím Klubu přátel Člověka v tísni. Pomáhají třeba politickým vězňům, novinářům nebo lidem bez přístupu k lékům. Další venezuelské organizace svoje projekty do programu podpory přihlašují právě teď. První peníze tam Člověk v tísni pošle koncem února. Zemi zmítané v politické i ekonomické krizi je připravena humanitárně pomoci i česká vláda. Venezuela ale o pomoc dosud nepožádala.
10. 2. 2019|

Kovy zve do ringu. V sérii videí pomáhá učitelům s osvětou mladých na sítích

Youtuber Kovy, jedna z ikon současné mladé generace, spojil síly s projektem Jeden svět na školách. Jako průvodce pětidílným edukačním seriálem Kovyho mediální ring si pokládá pět otázek, kterými posuzuje důvěryhodnost a účel mediálních sdělení. Kromě toho přibližuje různá témata spojená s médii – například roli médií ve společnosti nebo přesvědčovací techniky reklamy.
28. 1. 2019|