Až naprší a uschne. Festival Jeden svět zajímá ekologie, zdravotnictví i houbaření

Festival Jeden svět zahajuje dvaadvacátý ročník. Motto letošní přehlídky filmů o lidských právech zní: Až naprší a uschne. Program akcentuje ekologická témata, především klimatickou změnu a její dopad na krajinu. Pražská část potrvá do 14. března, následně na ni do 9. dubna navazují festivalové ozvěny v dalších 35 městech.

„Filmy (nejen) o klimatické krizi chceme ukázat globální rozměr celého problému a především se zaměřit na jeho dopady na lokální úrovni. Naším cílem je nejen upozornit, ale i inspirovat k akci,“ uvedl k hlavnímu tématu ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Ekologickým otázkám se na Jednom světě pravidelně věnuje kategorie Zemětaje. Letos se stala hlavní tematickou sekcí. „Snažili jsme se ji udělat co nejpestřejší. Jsou v ní  filmy z Kanady, Ruska, Burkina Fasa i Číny,“ doplnil ředitel.

Klimatické změny zasáhnou už zahajovací snímek Země medu. První dokument, který byl nominován na Oscara i v kategorii cizojazyčný film, je podobenstvím o stavu civilizace. Zachycuje život tradiční včelařky v odlehlé horské oblasti na Balkáně.

Rozhovor s ředitelem festivalu Ondřejem Kamenickým a režisérkou Apolenou Rychlíkovou (zdroj: ČT24)

Celkem návštěvníci v programu letošního ročníku najdou třináct tematických kategorií. Novinkou je sekce Diagnóza. „Ukazuje filmy z míst, kde ne úplně dobře funguje zdravotnictví, podíváme se třeba do Mexika, které se potýká s nedostatkem ambulancí a zdravotnických záchranářů. Je netradičně natočen z pohledu zdravotníků. Nebo rumunský film Kolektiv ukazuje, jak rozšířená je korupce v rumunském zdravotnictví,“ naznačuje Kamenský.

Festival zahrnuje i tři soutěže, jednu zaměřenou na českou tvorbu. Uvedeno zde bude pět premiér. Mimo jiné Psí láska, tedy portrét české musherky od Lindy Kallistové Jablonské, nebo novinka Apoleny Rychlíkové s názvem Češi jsou výborní houbaři. Klimatické změny v Česku sleduje optikou mimozemšťana.

Oleg Sencov předá lidskoprávní cenu

Celkem Jeden svět 2020 promítne 133 dokumentů ze 60 zemí a přiveze více než 130 filmových hostů. Hned na úvod ukrajinského režiséra Olega Sencova, který nedávno na festivalu Berlinale představil svůj nejnovější počin Čísla. Natočil ho „na dálku“ z vězení, kam se dostal jako kritik ruského režimu. Při zahájení Jednoho světa předá lidskoprávní cenu Homo Homini tádžickému právníkovi Buzurgmehru Jorovovi za odhodlání hájit základní lidská práva v Tádžikistánu. 

Doprovodný program nabídne třeba workshop, jak fermentovat zeleninu, ale také související diskuse. Mimo jiné s bývalou švédskou ministryní zahraničí Margot Wallströmovou nebo válečným fotografem Janem Grarupem.