Prohlášení k dalajlamovi je ponižující, tvrdí kritici. Sobotka oponuje: Máme zodpovědnost

Události: Dalajlamova návštěva v ČR (zdroj: ČT24)

Prohlášení vrcholných ústavních činitelů, ve kterém prezident, premiér a předsedové obou komor Parlamentu vyzdvihovali české vztahy s Čínou, plně odpovídá pozici vlády. Sdělil to ve středu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Úterní text vznikl jako reakce na setkání některých politiků s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Mnozí akademici, pravicová opozice, ale i třeba hnutí ANO považují prohlášení za zbytečné, nedůstojné a ponižující.

Prezident Miloš Zeman, předsedové Senátu a Sněmovny Milan Štěch (ČSSD) a Jan Hamáček (ČSSD) a předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterním prohlášení uvedli, že setkání několika českých politiků s dalajlamou nejsou výrazem změny oficiální politiky Česka. Považovali by za nešťastné, aby byly takto kýmkoliv vnímány. Vztahy ČR a Číny jsou podle nich velmi přínosné a užitečné a je v zájmu země je nadále intenzivně rozvíjet.

Čínská velvyslankyně byla na Hradě krátce před prohlášením

Český rozhlas - Radiožurnál  uvedl, že krátce před vydáním prohlášení nejvyšších českých ústavních činitelů o vztazích s Čínou přišla v úterý na Hrad čínská velvyslankyně. Podle rozhlasu se schůzka týkala návštěvy tibetského duchovního vůdce dalajlamy v Česku. 

Na Hradě se velvyslankyně setkala s ředitelem zahraničního odboru kanceláře prezidenta Hynkem Kmoníčkem, který rozhlasu schůzku potvrdil. Podle Radiožurnálu přišla velvyslankyně v úterý vpodvečer. Večer pak čtyři nejvyšší ústavní činitelé vydali prohlášení, ve kterém mimo jiné mluví o respektu k „územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí“. Kmoníček ale v Událostech, komentářích uvedl, že s velvyslankyní na Hradě mluvil zhruba před deseti dny a že v úterý u něj nebyla. 

To, že se velvyslankyně objednala na Hradě a byla přijata, je standardní situace, řekl v ČT bývalý diplomat  Petr Kolář. „Oni vždy budou protestovat, záleží na tom, jak se k tomu postavíme. Zda sebevědomě nebo zda zvolíme tento ponižující způsob, “ uvedl. Prohlášení podle něho není standardní, je naprosto nadbytečné.

Bývalý diplomat Kolář: Jde o nadbytečné prohlášení (zdroj: ČT24)

Kolář se domnívá, že „tímto jsme se pasovali do role rohožky, o kterou si mohou (Číňané) otřít podrážky, kdykoliv se jim to zamane“. Podle něj nemáme žádnou sebevědomou zahraniční politiku, dokonce vybočujeme ze standardu Evropské unie.

Podle jeho informací Číňané vyhrožovali, že zruší svou účast na plánovaném summitu 16 +1 (šestnácti evropských států a Číny), který se má příští rok uskutečnit v Praze. Kolář si však myslí, že i kdyby toto prohlášení Praha nepřijala a nastaly turbulentní časy ve vzájemných vztazích, summit by se nakonec konal, protože je to i v zájmu Číny.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček uvedl v Událostech, komentářích, že podle jeho informací se po setkání ministra s dalajlámou čínská vevyslankyně dostavila na Pražský hrad a vůči setkání se ohradila. Poté nastal podle Nováčka výrazný politický tlak z Hradu „všemi možnými směry“ a následovalo prohlášení ústavních činitelů.

Nováček tvrdí, že „odkudsi přišlo jisté varování i premiérovi Sobotkovi, aby zmobilizoval ty další pány, kteří pak podepsali to prohlášení, protože v opačném případě by mu mohla vláda brzy skončit.“ 

Komentátor Nováček: Sobotkovi hrozili pádem vlády (zdroj: ČT24)

Podle premiéra mají ústavní činitelé právo vyjadřovat se k zahraniční politice, za kterou zodpovídají, stejně jako má každý právo scházet se, s kým uzná za vhodné. Totéž platí o vyvěšování tibetských vlajek občany, kabinet ale stejně jako předchozí vlády respektuje celistvost Číny, uvedl Sobotka.

Jsme díkybohu svobodná a demokratická země a každý se může scházet, s kým uzná za vhodné. Stejně tak mají i ústavní činitelé právo se jasně vyjádřit k zahraniční politice státu, za kterou nesou odpovědnost.
Bohuslav Sobotka

Premiér dodal, že využil svého práva a připojil svůj podpis k prohlášení, které připravil ministr zahraničí. 

To, že dokument připravil jeho úřad, potvrdil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). U zahraničněpolitických témat je to obvyklé, dodal. Důležité jsou podpisy nejvyšších ústavních činitelů pod tímto prohlášením, které tyto principy strategického partnerství stvrdily, zdůraznil Zaorálek.

Podle prezidenta Miloše Zemana mohl po úterním setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou vzniknout v nezainteresovaných kruzích chybný dojem, že jeho stanovisko je stanoviskem celé české vlády. Řekl to televizi Prima. 

Podle Zemana mohou podobné postoje ohrozit čínské investice v Česku: „Samozřejmě, že nemáme zájem likvidovat velkou práci, kterou zde odvedl ministr zahraničí, premiér, další ministři, ale také hejtmani v rámci regionální spolupráce s čínskými provinciemi, a koneckonců i já,“ řekl Primě. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Babiš podpořil ministra kultury

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš ve středu ministra Hermana podpořil. „Myslím si, že byl obviněn z věcí, které na to (ekonomickou spolupráci) nemají vliv,“ uvedl.

Hermanovo setkání s dalajlamou podle Babiše nemůže mít na českou ekonomiku dopad. Ekonomické vztahy s Čínou jako ministr financí nevidí jako mimořádně dobré.

Sobotka: Prohlášení odpovídá pozici vlády (zdroj: ČT24)

„Ta bilance, že dovážíme desetkrát víc, než vyvážíme, je stejná,“ uvedl s tím, že některé firmy podle jeho informací už litují spojenectví, která uzavřely na jaře při návštěvě čínské hlavy státu v Česku.

„Při těch jednáních jsem řekl, tak tu investujte, postavte fabriky, zaměstnejte lidi. To mohou být nějaké zajímavé investice pro nás, nebo otevřete nám čínský trh. Ale zatím nevidím, že by to tak fungovalo,“ uvedl Babiš. 

Podle komentátora Nováčka může Babišův postoj k věci souviset s blížícími se sněmovními volbami. „Babiš zhodnotil poměry sil, vidí, jaké stanovisko zaujala ČSSD, a podle toho zaujal stanovisko zřetelně odlišné,“ domnívá se Nováček. 

Herman: Hra o páteř naší země

Rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek řekl, že se prohlášení blíží způsobu, jakým vystupovala protektorátní vláda vůči Berlínu a normalizační vláda vůči Moskvě.

Ministr Herman při středeční návštěvě Norimberku uvedl, že ho podpora těší. „Vidím na ní, že český národ ví, co je rovná páteř. Jestli jsem tomu pomohl, tak jsem za to vděčný ve vší pokoře,“ řekl. „Jestli to pomůže i druhým lidem formulovat své postoje, tak mě to opravdu těší a vidím v tom smysl té své služby (pro stát),“ dodal.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz Herman řekl, že prohlášení ústavních činitelů nerozumí. „Zdá se mi neadekvátní reakcí čtyř nejvyšších ústavních činitelů na setkání ministra kultury s duchovním, které plně zapadá do jeho kompetence, když má na starosti navíc církve a náboženské společnosti. A když jde v takovém prohlášení o zachraňování nějakého partnerství, pak si myslím, že to partnerství stojí na hodně hliněných nohách,“ uvedl ministr. 

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček uvedl pro Radiožurnál, že pokud se chce ministr Herman setkávat s dalajlamou, měl by tuto vládu opustit. Domnívá se, že to bylo pouze pro mediální slávu a že ministr poškozuje zájmy České republiky a jejich občanů. „Reprezentuji názor pana prezidenta,“ potvrdil Ovčáček.

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se domnívá, že je potřeba respektovat názory ostatních ústavních činitelů a stejně tak je potřeba respektovat, že ve svobodné zemi se můžeme sejít s kým uznáme za vhodné. Myslí si, že situace je zbytečně vyhrocená.

Podle místopředsedy Sněmovny a KDU-ČSL Jana Bartoška, který se s dalajlámou také sešel, šlo o neoficiální setkání, na kterém se „neřešila jednota Číny, ale spíše etické otázky.“ V Událostech, komentářích uvedl, že ho o schůzku požádala čínská velvyslankyně a že ji ve čtvrtek přijme.

Události, komentáře: Diskuze k dalajlamově návštěvě (zdroj: ČT24)

Kritika pravicových stran

Za zbytečné, nedůstojné a vysloveně podlézavé označil stanovisko ústavních činitelů šéf ODS Petr Fiala. „Vůbec nechápu, proč se k tomu nejvyšší činitelé rozhodli. Jenom to svědčí o bezradnosti české zahraniční politiky, která postupně ztrácí obsah, směr, cíle,“ řekl. Je to něco, co se nemělo stát, dodal.

První místopředseda TOP O9 Marek Ženíšek uvedl: „Je na tom šokující, že se k tomu přidal i premiér, který často hovoří o tom, že chce, aby pokračoval v odkazu Václava Havla, v akcentu na lidská práva“. Toto prohlášení mělo podle Ženíška pouze jediný důvod a to „dát jasně najevo čínské ambasádě,  oni (čeští ústavní činitelé) s tím nesouhlasí.“

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) k prohlášení uvedl, že „je to ponížení naší země, já se domnívám, že žijeme ve svobodné zemi, kde se každý může setkávat s kým chce“.

Naopak předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik je rád, že se ústavní činitelé pokusili uklidnit „takovoutu hladinu zpochybňování postoje České republiky, který je odedávna ve smyslu respektu politiky jedné Číny“. Domnívá se, že Čína je natolik významný partner České republiky a Evropské unie jako takové, že není dobře si zahrávat se zpochybňováním našeho vzájemného vztahu. 

Fürst a Kubičko k reakcím na prohlášení k dalajlamovi (zdroj: ČT24)

Tanečky na tenkém ledě

Sinolog Rudolf Fürst z Ústavu mezinárodních vztahů považuje prohlášení o Číně za pragmatický krok významný pro Čínu, který ale nepůsobí dobře vůči domácí veřejnosti. Přijetí tibetského duchovního vůdce dalajlamy ministrem Hermanem by mohlo negativně poznamenat vztahy České republiky s Čínou, protože se jednalo o vládního představitele, který přijal dalajlamu na vládním úřadu, řekl Fürst.

Česko je v Číně podle něj známé jako země, kde je silná podpora lidských práv. Proto samotné pozitivní přijetí dalajlamy, který je hostem Fora 2000, Peking zřejmě nepřekvapilo. Hrozba pro vzájemné vztahy spočívala v tom, že dalajlamu přijal člen vlády. „Kdyby to byla opozice, tak se to ztratí,“ poznamenal Fürst. Čína považuje dalajlámu za  exilovou vládu a „my tady vstupujeme na tenký led a musíme na něm bruslit, i když to nevypadá hezky,“ dodal Fürst.

Komentátor Českého rozhlasu Plus Radko Kubičko řekl, že i vzhledem k předchozím návštěvám dalajlámy v Česku (Československu) jde o tradiční tanečky. „Prohlášení ústavních činitelů mi přijde až směšné. Už proto, že Čína proti tomu (setkání ministra a dalších lidí s dalajlámou) ještě ani neprotestovala a čeští ústavní činitelé už tady něco vydávají,“ řekl komentátor.

Prohlášení ústatních činitelů naopak ocenil šéf kanceláře prezidenta Zemana Vratislav Mynář. Vyjádření podle něj může zmírnit možné nepříznivé dopady způsobené schůzkami politiků s dalajlamou. „Univerzity a školy vždycky byli průkopníci takových těch správných myšlenek bez toho, že by si někdo ověřil všechny fakta a argumenty,“ poznamenal Mynář v rádiu Impuls.

Čínské ministerstvo zahraničí se vůči setkání dalajlámy s českými politiky ohradilo. Podle vyjádření, které poskytlo serveru Aktuálně.cz, vyjádřilo „silnou nespokojenost a důrazný protest.“ Ministerstvo se také ve vyjádření „důrazně staví proti tomu, aby úřední osoby kterékoliv země s dalajlámou vstupovaly do jakékoliv formy kontaktu.“

Uvítalo ale prohlášení českých ústavních činitelů. Jeho mluvčí uvedla, že Čína doufá, že s ní česká strana vždy bude dobře vycházet a vyvine úsilí, aby udržela zdravý rozvoj bilaterárních vztahů.

Setkání tibetského dalajlamy se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou
Zdroj: Facebook Andreje Kisky

Podobnou kauzu řeší Slovensko. Podle šéfa tamní diplomacie Miroslava Lajčáka nedávná schůzka slovenského prezidenta Andreje Kisky s dalajlamou poškodí vztahy Slovenska s Čínou. Neupřesněnou odvetnou reakcí v pondělí pohrozilo čínské ministerstvo zahraničí.