Zákonodárci se v Senátu pozdravili s dalajlamou. Univerzity vyvěsily tibetskou vlajku

Zprávy: Dalajlama navštívil zákonodárce v Senátu (zdroj: ČT24)

Někteří poslanci a senátoři se v Senátu setkali s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška šlo zhruba o padesát politiků. Některé univerzity v České republice vyvěsily na popud rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka tibetskou vlajku. Vybraly si k tomu symbolický čas 11:55.

„Je skvělé, že kolegové ze Senátu uspořádali toto setkání. Myslím, že je to skvělá odpověď na vyjádření předsedů obou komor. Tato osobnost má světu i České republice mnoho co říct a je škoda, že se s ním bojí setkat,“ napsal ke schůzce v Senátu Ženíšek.

Místopředseda TOP 09 si na twitterovém účtu pochvaloval setkání politiků s tibetským duchovním vůdcem jako reakci na úterní prohlášení nejvyšších ústavních činitelů, kteří v něm zdůraznili, že setkání dalajlamy s některými politiky je jen soukromá iniciativa jednotlivců.

Dalajlama se v úterý setkal mimo jiné s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) a několika dalšími politiky. Prezident, premiér a předsedové parlamentních komor se distancovali od setkání politiků s dalajlamou ve společném prohlášení. Považovali by prý za nešťastné, aby byly vnímány jako změna oficiální politiky Česka. Vztahy s Čínou jsou podle nich v posledních letech velmi přínosné a užitečné a je v zájmu země je nadále intenzivně rozvíjet.

Setkání se uskutečnilo, pokud vím, v Zeleném salonku, kdo se chtěl zúčastnit, tak se jej zúčastnil. To je asi vše, co k tomu mohu prohlásit.
Petr Vícha
předseda senátního klubu (ČSSD)

Podle předsedy Starostů a nezávislých Petra Gazdíka mluvil dalajlama s politiky v Senátu mimo jiné o upřímnosti. „Lidé poznají upřímnost a kdo z vás politiků to myslí upřímně a kdo ne. Bez lásky a upřímnosti v srdci je sebekrásnější projev jen na chvíli. Sebestředné cíle vše pokazí,“ řekl podle něj zákonodárcům dalajlama.

Ostuda a poklonkování, zní z pravicových stran na adresu ústavních činitelů

Pravicová opozice prohlášení nejvyšších ústavních činitelů odsoudila. Podle ODS bylo prohlášení zbytečné politické poklonkování, i když strana respektuje princip jedné Číny. TOP 09 mluví o ostudě, ústavní činitelé podle ní nejsou ochotni navázat na odkaz bývalého prezidenta Václava Havla. O ponižování se před Čínou mluvil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Čínské úřady se ohradily proti jakémukoli setkávání představitelů cizích zemí s dalajlamou. Prohlášení čtyř ústavních představitelů Česka, kteří uznávají politiku jednotné Číny, ale podle zpravodajky ČT Barbory Šámalové zaznamenaly a doufají v dále se rozvíjející vzájemné vztahy.

Rektor MU v Brně Mikuláš Bek vyvěšuje tibetskou vlajku
Zdroj: Igor Zahl/ČTK

„Pokud se vláda jednou podepíše pod dohodu s Čínou a jeden z jejích členů se pak setká s dalajlamou, tak ta nejednotnost mě velmi mrzí,“ uvedl v rozhovoru pro Rádio Impuls kancléř prezidenta Vratislav Mynář k setkání Hermana s tibetským duchovním vůdcem. Škodí tím podle něj práci prezidenta, ale i snaze kabinetu o lepší spolupráci s Čínou a o růst investic. „Jako kdybyste ten papír vzali a hodili do koše, tříletá práce může být zmařena,“ dodal.

Univerzity vyvěšují tibetskou vlajku

Z iniciativy brněnského rektora Mikuláše Beka vyvěsily některé univerzity tibetskou vlajku. Také toto gesto je reakcí na úterní prohlášení ústavních činitelů o oficiální politice vůči Číně. „Předtím to plánované nebylo,“ řekla mluvčí brněnské univerzity Tereza Fojtová. Do akce se zapojily mimo jiné Univerzita Karlova, Vysoká škola chemicko-technologická nebo Západočeská univerzita v Plzni.

Rektor Bek: K mé výzvě se přidala většina univerzit v Česku (zdroj: ČT24)

„Velká část univerzitní veřejnosti je zaskočena tónem toho prohlášení, tak jako mnoho nezávislých komentátorů, i mnoho akademiků se domnívá, že prostě překračuje standardní hranice diplomatického protokolu,“ uvedl Bek k prohlášení prezidenta, premiéra a předsedů parlamentních komor. Podle něj má být vlajka impulzem k reflexi toho, jak jsou zastupovány zájmy České republiky. Před rektorátem na Žerotínově náměstí zůstane vlajka nejspíš do pátku. 

Univerzita Pardubice o připojení k akci informovala na svém facebookovém profilu. Její vedení chce touto cestou vyjádřit znepokojení nad postojem představitelů českého státu v souvislosti s návštěvou dalajlamy. „Upřednostňování ekonomických témat před lidskými právy je nebezpečné i pro lidská práva v České republice a politováníhodné i v souvislosti s připomínáním odkazu a 80. výročí narození prvního polistopadového prezidenta Václava Havla,“ uvedla univerzita.