Česko daruje Ukrajině další zbraně a munici, rozhodla vláda. Podle Rakušana přichází pět tisíc uprchlíků denně

Další zbraně a munici v hodnotě 17 milionů korun pošle Česko na Ukrajinu. Schválila to vláda. Jde o dar českých zbrojařských firem, o kterém s jejich zástupci jednala v neděli ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Vláda se večer sešla na mimořádné schůzi, podle premiéra Petra Fialy (ODS) schválila také možnost bezúplatně převést materiál z hmotných rezerv na humanitární pomoc. Ministři diskutovali také o situaci tisíců uprchlíků, kteří z Ukrajiny přicházejí. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se od pátku zvýší stupeň krizového řízení, aby se o ně stát zvládl lépe postarat.

Vojenský materiál, který zašle Česko na Ukrajinu, dostalo ministerstvo obrany od společností Česká zbrojovka, Holík International, DSS a Sellier & Bellot. Zbrojaři podle ministerstva obrany darovali stovky kulometů, útočných pušek, samopalů, více než sto tisíc nábojů a tisícovku taktických rukavic. Darování přes ministerstvo obrany zvolili, aby se proces urychlil. Kabinet nyní schválil bezúplatný převod Ukrajině.

„Děkuji zástupcům všech zapojených zbrojařských firem, že v této nelehké době našli během několika dní materiál, který Ukrajina nutně potřebuje k obraně proti Putinově agresi,“ uvedla ministryně obrany Černochová. 

Česko již na Ukrajinu poslalo několik zásilek vojenského materiálu a techniky, naposledy to bylo 160 protiletadlových raket. V prvních dnech ruského útoku na ukrajinské území rozhodla vláda o darování 4000 dělostřeleckých granátů a tisíců pušek a pistolí s miliony nábojů.

„Také jsme schválili možnost bezúplatného převodu zásob ze státních hmotných rezerv pro humanitární pomoc,“ dodal premiér Fiala po páteční mimořádné schůzi jeho kabinetu.

Černochová uvedla, že v rámci posílení východního křídla NATO její resort připravuje vyslání vojáků na Slovensko. Měla by podle ní vzniknout battlegroup, která bude v zemi u hranic s Ukrajinou operovat, a kromě českých a slovenských vojáků v ní budou také jednotky z Maďarska, Rumunska a Bulharska. „Česká republika by do této skupiny uvolnila 400 osob,“ dodala ministryně.

Zdůraznila, že případné vyslání vojáků budou muset nejprve schválit obě komory parlamentu. Ještě předtím ale musí vláda vyjednat s ostatními státy, které by měly do skupiny také vyslat své vojáky, například to, kdo jim bude velet.

Denně přichází pět tisíc uprchlíků z Ukrajiny, řekl Rakušan

Ministři podle Fialy „diskutovali o jízdním řádu příprav předpisů pro pomoc lidem, kteří utíkají do Česka před válkou na Ukrajině“. Podle ministra vnitra přichází každý den kolem pěti tisíc lidí, kteří opustili válkou sužovanou Ukrajinu. Dodal, že takový počet cizinců přicházel do Česka před začátkem ruské invaze za celý měsíc.

Aby se o ně stát dokázal postarat, zvýší se od pátku – kdy začne platit nouzový stav – stupeň krizového řízení, oznámil Rakušan. Zdůraznil však, že nynější systém přijímání a prvotní péče o uprchlíky funguje. „Systém je nastaven velmi dobře. Ukazují se úzká hrdla, ale proto přecházíme do dalšího stupně krizového řízení. Některé úřednické agendy budou moci být suplovány prací cizinecké policie,“ řekl.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) budou běženci po příchodu dostávat od státu dávky. Kolik přesně budou dostávat, není ještě jasné, přesnou podobu vláda doladí na další schůzi. „Částka by měla stačit k tomu, aby ta osoba stačila uhradit v České republice své základní potřeby,“ předeslal však Jurečka. Příspěvek by mohli dostávat i lidé, kteří u sebe uprchlíky ubytují. Česko chce v EU jednat o tom, aby se na podporu daly využít evropské peníze.