České úřady prověřují majetek Felixe Ikonnikova. Z pyramidové hry měl financovat Ruskem koordinované síly na východě Ukrajiny

Události: Majetek ruského podnikatele Ikonnikova (zdroj: ČT24)

České úřady prověřují majetek ruského podnikatele Felixe Ikonnikova. Podle zjištění Reportérů ČT patřil k účastníkům pyramidové hry, která připravila lidi o stovky milionů korun a z výtěžku financovala Ruskem koordinované síly na východě Ukrajiny. V Česku Ikonnikov vlastní nemovitosti.

Felix Ikonnikov je Rus, který v posledních letech pobývá a investuje v Česku. Podle analytiků i ruských opozičních novinářů se aktivně účastnil pyramidové hry MMM 2011.

„Felix Ikonnikov byl členem revizní komise, byl také součástí vedení této finanční pyramidy. Je to člověk přímo spojený s podvody a krádežemi peněz,“ říká ruský novinář a protikorupční aktivista Michail Maglov. O peníze v projektu přišli lidé z Ruska, Moldavska a Běloruska. Ikonnikov mimo jiné lákal nové účastníky. 

„Společnost MMM také financovala činnost takzvaných separatistů na východě Ukrajiny,“ konstatoval analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček.

Firma s jeho podílem chystá přestavbu pivovaru

Ruský podnikatel Ikonnikov vlastní dům uprostřed Karlových Varů přes firmu Ray epsilon. Jejím jediným společníkem se stal v roce 2016. V domě sídlí i samotná Ikonnikovova firma. On sám má své aktivity i v Německu. „Jsem v cizině v Německu,“ odpověděl po telefonu ČT na otázku, zda se nachází v Karlových Varech.

Další firma, kde má Ikonnikov podíl, AF Company, chystá za podpory města přestavbu karlovarského pivovaru na byty a obchody. Zastupitelstvo bude kvůli projektu hlasovat o změně územního plánu. 

„Investoři se nám byli představit na radě města. Ukázali nám i záměr, který tam je,“ popisuje primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). O jakou společnost se jedná, kdo ji vlastní, odkud je a kde vzal peníze, podle primátorky prý nezkoumali.

Aktivity Ikonnikova podle informací ČT prověřuje policie i tajné služby. Na sankčních seznamech dosud není. Evropská unie už schválila celkem dvanáct sankčních balíčků, ten poslední zařazuje na sankční seznam i zbrojaře Obnosova, jehož rodina má majetky i v Česku.

Reportéři ČT: Boháč z pyramidy (zdroj: ČT1)