168 hodin: Státní úředníci dostali mnohonásobně vyšší odměny než zdravotníci, hradní kancléř přes 800 tisíc

168 hodin: Odměny pro státní úředníky v době covidu (zdroj: ČT24)

Odměny za covidový rok 2020, na které museli zdravotníci čekat několik měsíců, dostali prominentní státní úředníci hned. Navíc zdravotníci dostali 75 tisíc korun, odměny úředníkům šly často ke statisícům. Organizace Hlídač státu sesbírala údaje o platech a odměnách z desítek státních institucí. Rekordmanem je mezi úředníky hradní kancléř Vratislav Mynář, a to i přesto, že má za sebou několik skandálů a stíhá ho policie.

Například státní tajemník a náměstci na ministerstvu spravedlnosti dostali na odměnách 345 tisíc kourn, ředitelé jeho odborů kolem dvou set tisíc, někteří ředitelé z ministerstva dopravy přes 400 tisíc a krajští ředitelé Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových až kolem půl milionu korun. 

Výši odměn na úřadech poptala a tabulku sestavila organizace Hlídač státu spolu s projektem PlatyÚředníků.cz. „Předpokládali jsme, že odměny budou nižší, půjde jenom o nějaký zlomek platu, u některých ministerstev to ale takto není,“ upozornila analytička organizace Hlídač státu Lenka Stryalová. 

Mynář dostal odměnu za „kvalifikovaný přístup k plnění mimořádných úkolů“

Nejvyšší odměnu dostal hradní kancléř Mynář. Trestně stíhaný úředník si loni k téměř dvoumilionovému platu přilepšil ještě odměnou přesahující 800 tisíc korun. Za co měl peníze dostat, komentovat nechtěl. „Vzhledem k tomu, že Kancelář prezidenta republiky řadí pořad 168 hodin mezi dezinformační pořady, Vám touto formou informace poskytovat nebudeme,“ píše se v e-mailu od kancléře. 

„Mimořádné odměny byly přiznány za aktivní, vysoce kvalifikovaný přístup k plnění mimořádných úkolů i za plnění časově náročných úkolů souvisejících s programem prezidenta republiky a s organizačním zajišťováním tohoto programu,“ napsal Hrad organizaci Hlídač státu. 

„Strávil spoustu času na tom, že obhajoval své podnikatelské aktivity a různé dotační otazníky. Například ani za poslední rok jsem se nedozvěděl, že by měl (Mynář) konečně prověrku na stupeň, který prezident očekával a slíbil na začátku volebního období. Otázkou tak je, za co ten bonus byl,“ konstatoval předseda spolku Oživení Marek Zelenka. 

Sedmdesát procent platu navíc

Také úředníci státního podniku Lesy České republiky dostali rekordní odměny. Mezi dvacítku manažerů se rozdělilo na odměnách až osmnáct milionů korun. Čtyři ředitelé různých úseků dostali každý více než jeden a půl milionu, což je téměř 70 procent ročního platu. Lesy ČR, stejně jako Mynář, odkazovaly na vysoké odměny pro generálního ředitele ČT. 

„Je třeba si uvědomit, že jde o opravdu velký státní podnik a lidé v těch ředitelských pozicích, ať už jde o generálního ředitele nebo ředitele jednotlivých úseků, jsou skutečně top manažeři ve službách státu. Stát, pokud si chce udržet takto schopné lidi, tak je musí umět i ohodnotit. Jsme přesvědčeni, že odměny jsou oprávněné a zasloužené,“ reagoval mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. 

Podle poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí Otevřené společnosti Oldřicha Kužílka jsou Lesy ČR prakticky spoluvlastněny občany Česka. „Je to státní podnik, čili tam prostě není možné dohánět těmito cestami jakési srovnání, možná konkureční, na trhu práce mezi manažery. Prostě 70 procent navíc mi nepřijde jako rozumné,“ uvedl. 

Ředitelé ÚZSVM dostali až půl milionu

Další úředníci, kteří dostali velké odměny, jsou z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majektových (ÚZSVM), který spadá pod ministerstvo financí. Odměny některých krajských ředitelů dosahovaly za loňský rok částky až 545 tisíc korun. Jde o třetinu ročního platu. Jejich platy přitom oproti předchozímu roku rostly v průměru o 46 procent. 

„To si nechám od paní generální ředitelky vysvětlit, ověřím si ta čísla. Rozhodně to vždy musí být v souladu se zákonem,“ reagovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle mluvčí ÚZSVM Michaely Tesařové byly odměny vyplaceny v souladu se zákonem, a to za „úspěšné splnění mimořádného nebo zvlášť významného pracovního úkolu“. 

Čekání na peníze

Zatímco vysoce postavení státní úředníci dostávali odměny průběžně, zdravotníci si na ně museli počkat několik měsíců. Zdravotníci navíc pracovali v těžkých podmínkách v nemocnicích, zatímco úředníci byli na home office. Přesto dostali zdravotníci na odměnách jenom 75 tisíc korun. 

„Vzhledem k tomu, jak špatně je na tom státní rozpočet, tak mi to přijde jako bezostyšnost, porovnáme-li to obrovské nasazení, kterému byli vystaveni zdravotníci. Ti za celý rok boje s epidemií dostávají 75 tisíc korun,“ řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek.