Kancléř Mynář čelí obvinění z dotačního podvodu. Policie stíhá i firmu, která peníze čerpala

Události: Obvinění prezidentova kancléře Mynáře (zdroj: ČT24)

Vedle obvinění z poškozování finančních zájmů Evropské unie čelí prezidentův kancléř Vratislav Mynář také obvinění z dotačního podvodu. Podle dozorujícího státního zástupce způsobil šestimilionovou škodu. Policie stíhá i firmu, která peníze čerpala.

Obvinění Mynáře se týká šestimilionové dotace na penzion, který je součástí sportovního areálu v Osvětimanech. Před 14 lety tam vybudoval lyžařský areál.

Podle žalobce byla dotace získaná podvodem. „V žádosti uvedli informace, které byly nepravdivé a které byly důležité z hlediska posouzení na takovou dotaci. Za vinu je kladeno, že se toho jednání dopustili úmyslně,“ řekl státní zástupce Martin Malůš. 

„Nenechám se zastrašit a ke své obraně využiji všech možností, které mi český právní systém poskytuje,“ uvedl ve čtvrtečním prohlášení Mynář. 

Stíhána je i firma, která dotaci čerpala

Stíhaná je i firma Clever Management, která dotaci na svůj účet čerpala a kterou Mynář v té době ovládal.„Jsou obvinění ze spáchání trestného činu dotační podvod a dále trestného činu poškození finančních zájmů Evropské unie,“ řekl Malůš. 

Jako první na případ upozornil pořad Reportéři ČT s tím, že dotační úřad už v minulosti narazil na pochybnosti kolem dotace. Firma Clever Management podle ROP v žádosti v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavba byla již dříve dotována státem. Finance tak získala od státu i od EU.

Reportéři ČT: Porušení dotačních pravidel kolem penzionu, který provozuje Mynář (zdroj: ČT24)

„Právě proto je dané jednání kvalifikované jako poškození finančních zájmů EU, protože ty peníze byly jednak ze státního rozpočtu a jednak z větší části z rozpočtu EU,“ řekl státní zástupce.

„Proti sdělení obvinění jsem proto okamžitě podal stížnost na postup státního zastupitelství a můj právní zástupce připravuje žalobu na náhradu škody na ROP Střední Morava,“ reagoval ve čtvrtek Mynář. 

Mynář kancléřem zůstává

Vratislav Mynář v pátek žádost o rozhovor odmítl. V minulosti zveřejnil na stránkách Hradu videa, kde kritizoval média, že proti němu rozehrávají vykonstruované kauzy. „Kdyby jenom část toho, co o mně bylo napsáno a natočeno, bylo pravdou, tak jsem byl dneska odsouzen k trestu smrti, a jak vidíte, jsem pořád tady,“ uvedl tehdy.

Státní zastupitelství nemá lhůtu, do kdy by mělo o Mynářově stížnosti proti obvinění rozhodnout. Ten zůstává kancléřem – mluvčí Hradu řekl, že prezident ctí presumpci neviny.