Policie obvinila Mynáře z poškozování finančních zájmů EU. Zeman ho odvolat nehodlá

Policie obvinila prezidentova kancléře Vratislava Mynáře z trestného činu poškozování finančních zájmů Evropské unie. Na svém webu to ve čtvrtek zveřejnil Pražský hrad. Mynář podal stížnost na postup státního zastupitelství. Bránit se chce také žalobou proti Regionálnímu operačnímu programu (ROP) Střední Morava. Případ se zřejmě týká dotace na penzion v Osvětimanech. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že prezident Miloš Zeman ctí presumpci neviny, a proto kancléře ponechá i přes policejní obvinění ve funkci.

Pražský hrad informoval, že ve čtvrtek bylo Mynářovi „nepravomocně sděleno obvinění z trestného činu poškozování finančních zájmů Evropské unie“. Mynář v prohlášení označil případ za účelový a mediálně živený, někteří novináři podle něj věděli o jeho obvinění dříve než on. Považuje to za uměle vykonstruovanou kauzu s politickým podtextem.

„Pan prezident ctí presumpci neviny jako základní kámen právního státu, a proto pan kancléř nadále zůstane ve své funkci,“ uvedl Ovčáček.

Server Neovlivní.cz ve čtvrtek uvedl, že policie se chystá Mynáře obvinit kvůli dotaci na penzion v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Podle dřívějších informací úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, který spravuje rozdělování části dotací EU, v minulosti přidělil Mynářově firmě Clever Management evropskou dotaci šest milionů korun na stavbu penzionu. Po kontrole financování, při které narazil na pochybnosti, úřad požádal policii o prověření této dotace.

Mynář chce žalovat ROP Střední Morava

„Nenechám se zastrašit a ke své obraně využiji všech možností, které mi český právní systém poskytuje. Proti sdělení obvinění jsem proto okamžitě podal stížnost na postup státního zastupitelství a můj právní zástupce připravuje žalobu na náhradu škody na ROP Střední Morava,“ uvedl Mynář v prohlášení.

Olomoucký úřad regionální rady udělil dotaci na stavbu Mynářova penzionu v roce 2011. Při kontrole projektu však úředníci podle dřívějších informací serveru Seznam Zprávy narazili na pochybnosti, kvůli kterým podali v červnu 2019 podnět policii, aby využití dotace prošetřila. Firma Clever Management podle úřadu v žádosti o dotaci v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavba byla již dříve dotována státem.

Na jaře 2019 podala v souvislosti se stavbou penzionu na Mynáře trestní oznámení nevládní organizace Transparency International (TI) kvůli údajnému podvodu s dotacemi. Podle TI nejprve získalo na stavbu v letech 2007 a 2008 od ministerstva školství dotace 26 milionů korun občanské sdružení Chřibák, které bylo založeno několika lidmi z Osvětiman v čele s Mynářem.

Luxusní penzion z ubytovny pro občanské sdružení

Peníze měly být použity na výstavbu sportovní ubytovny na Mynářově pozemku. Ubytovna ale nebyla dokončena a její hrubou stavbu pak spolek Chřibák pronajal firmě Clever Management vlastněné Mynářem. Podmínky státní dotace přitom ale podle TI zakazovaly jakýkoli převod nemovitosti a jako podmínka splnění dotovaného projektu měla být doložena kolaudace ubytovny.

Reportéři ČT: Porušení dotačních pravidel kolem penzionu, který provozuje Mynář (zdroj: ČT24)

Clever Management poté získala ještě šest milionů z evropských peněz. Za ně byla hrubá stavba ubytovny přestavěna na wellness penzion. Při žádosti o peníze z ROP žadatelé i podle TI měli uvést, zda na projekt byly použity i jiné dotace z veřejných zdrojů, což ale neudělali.