Mynářovu zabijačku v Osvětimanech vyhodnotila policie jako přestupek

Zabijačku, která se před týdnem uskutečnila v restauraci hradního kancléře Vratislava Mynáře v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, označili policisté za přestupek. Došlo podle nich k porušení zákazu shromažďování povoleného počtu osob. Policejní mluvčí Petr Jaroš dodal, že o případné sankci rozhodne Krajská hygienická stanice ve Zlíně. Zabijačku prověřují i veterináři, porušení veterinárního zákona nezjistili.

Dle vyjádření Venduly Ševčíkové z krajské hygienické stanice bylo oznámení o prošetření přestupku spočívajícího v porušení zákazu volného pohybu osob skutečně přijato. „Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně posoudí skutková zjištění a okolnosti případu,“ potvrdila bez bližších podrobností Ševčíková.

Prezidentův kancléř Mynář se od začátku tohoto týdne hájil, že předpisy platné ve stavu nouze dodržel. „Média rozpoutala hon na základě informace od mého bývalého švagra Libora Zemana, který udal svého tchána, jednoho z účastníků. Je to naprosto absurdní, trapné a ukazuje se, na jak laciné vějičky média i v době řešení pandemie naskakují,“ řekl Mynář v pondělním prohlášení k zabijačce.

Podle Libora Zemana však lidé v demokracii dohlížejí na volené politiky i na nevolené úředníky a platí v ní rovnost. „Spor se svým bývalým švagrem neberu osobně, ale principiálně. Chybuji já i pan kancléř. Nebylo by ovšem vhodnější namísto dehonestace typu ,udavač' poučení, že lidé jsou velmi citliví i jen na zdání ,papalášských' manýrů a zdání nerovnosti, zvláště pak v této náročné době?“ ptal se Zeman.

Kancléř Mynář odmítl, že by pořádal zabijačku s hostinou, šlo podle něj o sanitární porážku prasete a jeho rozporcování. Testy na koronavirus, které účastníci porážky absolvovali, si podle něj koupila jeho lékařka.

Už dříve se hájil tím, že porážka byla nutná kvůli stavu prasete. Uskutečnila se podle něj ve stanu na trávě v místě, kde má trvalé bydliště. „Nebyli tam kamarádi, ale příbuzní, nejbližší spolupracovníci a řezník,“ uvedl Mynář. Při usmrcení byli podle něj potřeba kvůli síle zvířete minimálně čtyři lidi.

Veterinární šetření incidentu sice není u konce, ale porážka podle Petra Majera ze Státní veterinární správy veterinární zákon neporušila. „Krajská správa ještě prověřuje, zda byly dodrženy i další požadavky legislativy ve vztahu k chovu prasete,“ dodal Majer.

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil zabijačku za velice nepatřičnou. „Jasně tam došlo k porušení hygienickým norem a já myslím, že hygiena to nějak vyšetřuje. Nevím, proč to dělají, samozřejmě kritika je oprávněná,“ uvedl v pátek Babiš.