Policisté a hasiči stále čekají na slíbené odměny za pomoc při covidu

Policisté a hasiči zatím slíbené odměny za pomoc při covidu nedostali (zdroj: ČT24)

Mimořádné odměny za nasazení v době pandemie zatím policisté a hasiči nedostali. Podle původního plánu ministra vnitra je měli mít už v rámci květnové výplaty. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) tvrdí, že teď záleží na ministryni financí. Ta se vyplacení odměn nebrání, nejdřív má prý ale ministr vnitra peníze hledat ve svém resortu. Celkem má jít o zhruba osm set milionů korun.

Tisíce policistů i hasičů pomáhalo zvládat nejhorší pandemické období. Rozváželi ochranné prostředky do krajů, pomáhali při testování nebo přímo v nemocnicích na covid jednotkách, vytvářeli speciální dekontaminační jednotky či transportovali pacienty s koronvairem a trávili stovky hodin na hranicích okresů při kontrolách i ve velkých mrazech. V akci tak bylo až dvacet tisíc policistů a víc než deset tisíc hasičů.

Například David Vorlíček z Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje sloužil v Karlovarské nemocnici ve dvanáctihodinových směnách víc než tři měsíce.

„Chvíli jsem byl zaskočen, protože jsem si myslel, že tam budeme roznášet snídaně, obědy a rozvážet prádlo,“ přiblížil. S fyzickou únavou se podle svých slov vyrovnával snáz, než s tou psychickou. „Měl jsem tam dva známé lidi a jednu šichtu jsem přišel pomoct a najednou tu druhou, kterou jsem měl sloužit, tam nebyli, prostě zemřeli,“ dodal.

Čeká se na dohodu s ministryní financí

Plán na mimořádné odměny pro zhruba tři desítky tisíc hasičů a policistů oznámil vicepremiér Hamáček v dubnu. „Pokud bychom to z vlády do rozpočtu dostali v dubnu, tak by to mohlo být v květnu na jejich výplatě,“ tehdy uvedl.

To se ale nestalo, čeká se na dohodu s ministryní financí. Měla by být do konce června. „Podporuji odměnit hasiče a policisty za nasazení, ale především z kapitoly ministerstva vnitra, protože má v nespotřebovaných nárocích poměrně dost peněz,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Hamáček zdůraznil, že pokud se řešení našlo u zdravotníků a podílel se tom resort a stát, tak by se něco podobného mělo najít i při odměnách pro hasiče a policisty. Dostat je mají všichni v osmé a nižší platové třídě. Každý dvacet tisíc korun.