V Pompejích znovuotevřeli nádhernou vilu propuštěných otroků. Je to Sixtinská kaple města, říkají restaurátoři

V Pompejích se tento týden po dvaceti letech náročné obnovy návštěvníkům opět otevřel dům Vettiů. Podle ředitele archeologického parku Gabriela Zuchtriegela je dům kvůli svým nástěnným malbám významnou památkou. Luxusní rezidence patřila dvojici mužů, zřejmě bratrům, kteří zbohatli na obchodování s vínem.

„Dům Vettiů je ukázkou společnosti v Pompejích a starém Římě, kterou si lze prohlédnout během jedné hodiny,“ uvedl Zuchtriegel. Podle něj si díky bohaté nástěnné výzdobě objekt zaslouží srovnání se Sixtinskou kaplí ve Vatikánu.

Podle šéfky architektonického oddělení parku v Pompejích Arianny Spinosové je dům Vettiů „zásadním příkladem pompejské rezidence nejen díky freskám, ale také kvůli svému uspořádání a architektuře“. Jedna z nejnáročnějších fází oprav byla právě obnova fresek s motivy z mytologie či erotickými výjevy.

Podle archeologů a historiků byli majiteli domu dva muži – Aulus Vettius Conviva a Aulus Vettius Restitutus. Někteří výzkumníci se domnívají, že se jednalo o bratry, ačkoliv podle agentury AP není tento údaj zcela jistý. Majitelé nepatřili k tradičním rodinám z vysokých vrstev v Pompejích.

Historikové se domnívají, že šlo o tazkvané propuštěnce – neboli osvobozené otroky, kteří zbohatli díky obchodování s vínem. Jejich luxusní stavba je pro vědce velmi zajímavou ukázkou toho, jak „prostupná“ byla římská společnost a že i z těch nejspodnějších pater se dalo dostat na samotný vrchol.

Vila se proslavila zejména neobyčejně dobře zachovanými freskami s živými barvami a pozoruhodnými, většinou mytologickými výjevy.

Brána do minulosti se otevírá. Pompejský Dům Vettiů přivítal po dvacetileté rekonstrukci první návštěvníky (zdroj: ČT24)

Smrt v Pompejích

Antický přístav Pompeje, který leží nedaleko Neapole, zasypal Vesuv spolu s římskými městy Herculaneum, Stabie a Oplontis v roce 79 našeho letopočtu. Obyvatele zastihla katastrofa nepřipravené a mnoho z nich poté zatuhlý popel věrně zachytil v posledních okamžicích života. Řadu z památek sice později vykradli zloději, ale například vila Vettiů jejich pozornosti unikla.

Archeologický park Pompeje, který je rovněž památkou UNESCO, je po římském Koloseu druhou turisty nejnavštěvovanější památkou v Itálii.