Vědci našli díky analýze DNA z trusu po třech letech opuštěnému slůněti rodinu

V září 2017 našli záchranáři na západě Afriky opuštěné dehydrované slůně, kterému byly pouhé tři měsíce. O samičku se postarali, pojmenovali ji Nania a pomohli s jejím návratem do přírody v Burkina Fasu. Teď se vědcům na základě srovnání DNA slůněte a vzorků trusu sebraných v oblasti podařilo najít její matku a celé stádo, informoval web RTBF.

Mezinárodní fond na ochranu zvířat (IFAW), který hledání rodiny slůněte financoval, v dané oblasti sesbíral 17 vzorků trusu a zmraženou zásilku poslal na analýzu do laboratoře v americkém Seattlu. Tam experti na genetiku srovnávali 16 genetických značek a nakonec dokázali přijít s odpovědí. Letos v únoru přišla dobrá zpráva, „Nania je dcera slonice, která vyprodukovala vzorek trusu číslo 21“, píše IFAW na webu.

„Rodič musí sdílet 50 procent svých alel se svou dcerou. Takže to, co jsme se snažili zjistit, zda v každé z těchto rodinných skupin máme rodiče a potomky, sourozence nebo nevlastního bratra,“ uvedl Sam Wasser, který vedl výzkum.

„Skutečnost, že jsme potenciálně našli nejen její matku, ale také s největší pravděpodobností její babičku a tetu, je neuvěřitelná a skutečně fascinující,“ říká Céline Sissler-Bienvenu z IFAW.

Slůně jako naděje pro celý druh

Z geografické analýzy vzorků také vyplynulo, že sloní stádo bylo pouhých 200 metrů od oblasti, kde se pohybovala také Nania. Sloni sem chodili ke zdroji vody.

Analýza DNA prozradila, že malá slonice patří k ohroženému druhu slona pralesního (Loxodonta cyclotis). Ten byl vědci až do března považován za poddruh slona afrického, nyní se ví, že jde o samostatný druh – bohužel má v přírodě tak málo zástupců, že jeho přežití není jisté. Navrácení slůněte, z něhož vyroste plodná samice k rodině, by tak k němu mohlo přispět, věří IFAW.