Do dvaceti let se počet případů rakoviny vaječníků zvýší o polovinu, varují odborníci. Průlom v léčbě přitom chybí

Odborníci varují, že je zapotřebí udělat více pro léčbu rakoviny vaječníků. Tato nemoc má totiž ze všech druhů rakovin specifických pro ženy nejnižší míru přežití. Vědcům se navíc nedaří přijít s žádnými přelomovými léčebnými metodami.

Přežití se u této nemoci pohybuje celosvětově mezi 30 a 50 % – rozdíly jsou ovšem značné podle kvality zdravotní péče v různých zemích, říká organizace World Ovarian Cancer Coalition, která sdružuje pacientské organizace z celého světa.

Problém je, že u rakoviny vaječníků se příliš nedaří zlepšit míru přežití, zatímco u jiných druhů rakovin se úspěšnost stále zvyšuje. Rakovina vaječníků má nejnižší míru přežití u všech druhů ženských rakovin a nelepší se: přitom 10leté přežití rakoviny prsu je nyní 78% a za posledních 10 let se v podstatě zdvojnásobilo. Bohužel, u rakoviny vaječníků se nepodařilo dospět za dlouhá léta k ničemu průlomovému – a to ani v diagnostice, ani v léčbě.

Některá data přitom vypadají na první pohled pozitivně – například se daří odhalovat více žen s touto chorobou, a to po celém světě. Je to ovšem proto, že tato nemoc postihuje především ženy po padesátce, tedy po menopauze. A protože se průměrný věk dožití stále zvyšuje, přibývá i žen v kritickém věku, takže je i více tohoto typu rakoviny. Jedinou výjimkou jsou některé země třetího světa, kde stále ještě žije hodně žen, které umírají před menopauzou – nejčastěji kvůli infekčním chorobám.

Dalším faktorem, který zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny vaječníků, je stěhování lidí z venkovských do městských oblastí. Vědci jsou si sice jistí, že tento efekt má silný vliv, ale zatím přesně nechápou jeho příčiny.

Vědci očekávají, že ve vyspělých zemích se počet rakoviny vaječníků zvýší méně, než je celosvětový průměr – například ve Velké Británii to bude o 15 procent v průběhu dalších 20 let.

Problém mají ženy celého světa

Tento výzkum i předpovědi vycházejí ze studií, které zahrnují přehled globálních statistik o rakovině vaječníků, ale také rozhovory přímo s pacientkami. Zúčastnilo se jich přes 1000 žen ze 39 zemí světa.

„Předvídaný nárůst rakoviny vaječníků je obzvláště důležité zjištění; stále nám totiž chybí prostředky k její rychlé diagnostice a efektivní léčbě. Jedná se o globální problém, který vyžaduje globální řešení,“ varuje Annwen Jonesová, výkonná ředitelka britské charity, která se věnuje pacientkám s touto nemocí.

Vydáno pod