Soud zamítl žalobu těžební společnosti na aktivisty. Neprokázala, že vylezli na rypadlo

Okresní soud v Mostě ve čtvrtek zamítl žalobu společnosti Vršanská uhelná na osm lidí žalovaných za obsazení rypadla lomu Vršany u Mostu na podzim 2019. Čtyři lidé se podle soudce Rudolfa Malého skutku dopustit nemohli, protože bylo prokázáno, že se tou dobou nacházeli jinde, u dalších čtyř se nepodařilo prokázat, že na velkostroj vylezli. Vršanská uhelná má uhradit zhruba 380 tisíc korun za náklady řízení. Rozsudek není pravomocný, strany mohou podat odvolání.

Soud rozhodoval o návrhu Vršanské uhelné, která požadovala asi 70 tisíc korun. Podle vyjádření Vršanské uhelné, která patří do skupiny Sev.en, aktivisté nijak nenarušili těžbu uhlí a vymáhaná částka představovala náklady na pronájem výškové plošiny či posílení ochranky. Žalovaní opakovaně tvrdili, že na místě nebyli a že policie chybně určila jejich totožnost.

„Soud má za prokázané, že došlo k porušení práva žalobkyně, že došlo k vniknutí do dobývacího prostoru a že také je v kauzálním nexu (příčinné souvislosti), že osoby svým jednáním způsobily škodu,“ uvedl Malý. „To zásadní v této věci ovšem je, jestli se podařilo prokázat žalobkyni, že to byli právě žalovaní, kteří škodu způsobili,“ doplnil soudce. Podle Malého identifikace osob nebyla v pořádku a nelze tak s jistotou tvrdit, že šlo o stejné lidi, kteří na rypadlo vylezli.

Aktivisty policisté nemohli jednoznačně ztotožnit

„Dle mého názoru nelze zpochybňovat závěr, který prezentoval i soud, že to jednání, které bylo předmětem řízení, je protiprávní, společensky vysoce škodlivé a nebezpečné,“ řekl ve čtvrtek novinářům zástupce žalobce František Marek. To byl podle něj důvod, proč společnost žalobu podala. Otázku, zda se firma odvolá, nechal bez komentáře.

Podotkl, že fotografie, podle kterých policie osoby identifikovala, jsou nekvalitní, policií tehdy zajištění aktivisté na nich dělají grimasy, jsou pomalovaní a nebylo jim tehdy možné ani sejmout otisky prstů. „Je to spíš otázka na policii, zda je schopna postupy zlepšit nebo změnit tak, aby příště byly tyto osoby ztotožněny,“ dodal.

Podle mluvčí skupiny Sev.en, pod niž Vršanská uhelná patří, je bezpečnost největším problémem protestních akcí. „Aktivisté svým chováním a neznalostí provozu v aktivním povrchovém lomu riskují nejen svoje zdraví, ale také bezpečnost našich zaměstnanců a příslušníků zasahujících jednotek IZS,“ uvedla Gabriela Sáričková Benešová. O dalším postupu společnost rozhodne po doručení písemného vyhotovení rozsudku okresního soudu, dodala.

Aktivisté obsadili velkostroj 29. října 2019. Policie je tehdy opakovaně vyzývala, aby rypadlo opustili. Nakonec se tak stalo skoro po třech dnech. Zástupce žalobce, kterým je společnost Vršanská uhelná, v závěrečné řeči uvedl, že obžalovaní na rypadle byli a dokazují to mimo jiné policejní záznamy. Naproti tomu zástupci žalovaných se shodli, že nebylo prokázáno, že jejich klienti velkostroj obsadili. Navrhli proto zamítnutí žaloby. Oba také požadovali uhrazení nákladů za soudní řízení.

Protest se tehdy uskutečnil proti zvažovanému prodeji elektrárny Počerady firmě finančníka Pavla Tykače.