Výzkumníci mapovali parkování v Českém Švýcarsku. Data pomůžou řešit problém s nedostatkem míst

Události v regionech: Výzkumníci mapovali parkování v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Správa národního parku České Švýcarsko si dala za cíl spolu s vědci z Českého vysokého učení technického (ČVUT) spočítat všechna auta, která do parku a blízké chráněné oblasti vjela a zaparkovala tam. Průzkum měl také zachytit, kde auta skutečně parkovala, kolik z nich bylo na oficiálních místech a kolik třeba na okraji lesa. Kapacita parkovišť je v oblasti dlouhodobě nedostačující a data by měla vést ke zlepšení situace.

„Pravidelně tady trpíme na silnicích silným dopravním přetížením. Trpí tím všichni, jak obce, tak ochrana přírody. Musíme dojít k systematickému řešení. Analýza pro nás bude jako výchozí materiál, data použijeme, abychom je promítli do, doufejme, budoucí územní studie,“ řekl mluvčí parku Tomáš Salov.

Dobrovolníci ve čtyřech autech s kamerami natáčeli všechna zaparkovaná auta na čtyřech trasách. „Jeli jsme třikrát za den. Vždy v 8, ve 12 a v 15 hodin,“ přiblížil Jiří Zeisek z ČVUT. Začátek prázdnin bývá v Českém Švýcarsku nejvytíženějším, proto se průzkum konal právě teď. Odhalil, že stovky aut stály mimo oficiální parkoviště. Řidiči o průzkumu nevěděli, aby to neovlivnilo jejich chování.

Například parkoviště u jedné z cest na Pravčickou bránu se naplní už okolo 11 hodin. „Turisté se snaží parkovat na vyhrazených místech, ale kapacita není dostatečná,“ uvedl Zeisek. Průzkum ale neměl hledat přestupky. Experti v ČVUT podle záznamů auta jen spočítají, nesledují jejich poznávací značky.

Data ukázala i na to, že jedno z parkovišť stojí příliš blízko hlavního tahu na Německo. Vyjíždějící řidiči nemají rozhled, a dochází tak ke kolizím s těmi, kteří projíždějí směrem k hranici. I tyto situace zachytily kamery. Stovky hodin záznamů teď budou výzkumníci zpracovávat asi dva měsíce.

Jen čtvrtina turistů stáví v parku víc dní

Do národního parku České Švýcarsko i přilehlé chráněné oblasti každý rok přijede asi 1,2 milionu turistů, ukázala analýza mobilních operátorů. Dokážou rozpoznat, když se k vysílači přihlásí mobilní telefon, který v oblasti běžně nebývá. Jen asi 300 tisíc návštěvníků stráví v okolí národního parku víc dní, většina přijede na kratší výlet.

Jednoznačně nejnavštěvovanější je Edmundova soutěska, kterou turisté proplouvají na lodích. Právě v jejím okolí jsou parkoviště plná jako první.