V Ústeckém kraji s náskokem vyhrálo ANO, následují ODS a STAN

Hnutí ANO v Ústeckém kraji zvítězilo v krajských volbách s náskokem, hlas mu dalo 25,88 procenta voličů. S odstupem následuje ODS, která oslovila 12,37 procenta voličů v regionu. Třetí místo obsadili Starostové a nezávislí s 11,17 procenta. Do zastupitelstva se dostalo celkem osm subjektů. Svůj hlas přišlo odevzdat 31,3 procenta oprávněných voličů, což je nejméně v republice.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu ANO získalo 17 mandátů, ODS osm, STAN sedm, Piráti šest a SPD pět křesel. Po čtyřech zastupitelích získaly KSČM, koalice JsmePRO, LES, SNKED, Zelení, TOP09 a Koalice UFO, ProMOST.

Hnutí ANO obhájilo vítězství v krajských volbách v Ústeckém kraji z roku 2016, kdy získalo 23,24 procenta hlasů a 20 z 55 mandátů v krajském zastupitelstvu. „Výsledek je lepší než minule, je vidět, že zástupci, které máme ve městech, odvádějí dobrou práci,“ komentuje výsledek lídr kandidátky ANO Jan Schiller.

Vyjednávat o koalici chce podle svých slov se všemi subjekty. „Priority nemám. Sedneme si dnes jako tým a pobavíme se, co dál,“ předesílá.

Více hlasů získali oproti minulým volbám také občanští demokraté. „Chceme poděkovat voličům, je to pro nás milé překvapení. S výsledkem jsme spokojeni. Budeme jednat o případné koalici k sestavení rady kraje, uvidíme, jak to bude vypadat dál,“ konstatuje lídr ODS Jiří Kulhánek.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Většina v radě i post hejtmana pro ANO je podle lídra STAN nepřijatelná

Do zastupitelstva se dostala také KSČM, která ale výrazně ztratila, když získala 6,26 procenta hlasů. V minulých volbách obdrželi komunisté 15,82 procenta hlasů a 13 křesel v zastupitelstvu. „My jsme střízlivě odhadovali, že bychom mohli získat sedm mandátů, zatím to vypadá na čtyři. Uvidíme, jak se budeme zdát zajímavými pro některé subjekty. Každopádně my se nevyhraňujeme vůči nikomu,“ říká lídr komunistů Radek Černý. Připravený je prý vyjednávat okamžitě.

STAN kandidoval do krajských voleb samostatně poprvé. „My se budeme bavit se všemi subjekty,“ předesílá lídr hnutí Filip Ušák. Neumí si představit koalici s SPD a KSČM, chce s nimi ale jednat o budoucnosti vedení kraje. Je podle něj nepřijatelné, aby mělo ANO hejtmana i většinu v radě, protože „by si mohli dělat, co by chtěli“.

Volby 2020: Ústecký kraj (zdroj: ČT24)

„Očekávali jsme více, než jsme získali. Budeme se snažit nezklamat důvěru voličů,“ komentuje výsledky lídr Pirátů Karel Karika. Jeho strana získala 10,09 procenta hlasů. „Budeme čekat, kdo nás vyzve k nějakému jednání. Budeme připraveni jednat s kýmkoliv kromě SPD a KSČM,“ dodává.

Na pátém místě skončila v Ústeckém kraji SPD, kterou podpořilo 8,94 procenta voličů. Své zastupitele získaly také dvě koalice: JsmePRO, LES, SNKED, Zelení, TOP 09 oslovila 6,11 procenta voličů, Koalice UFO, ProMOST vyjádřilo důvěru 5,97 procenta voličů v kraji.

Neumím si to vysvětlit, komentuje výsledek lídr ČSSD

Do krajského zastupitelstva se naopak neprobojovala vládní ČSSD. Před čtyřmi lety získala v regionu 11,9 procenta hlasů a 10 mandátů, letos obdržela 3,16 procenta. „Myslím, že jsme udělali maximum, ale lidi mají dnes jiné preference. Neumím si to vysvětlit, snažili jsme se, ale výsledek tomu neodpovídá,“ komentuje výsledek sociálních demokratů lídr jejich kandidátky Jaroslav Krákora. Za neúspěchem vidí mimo jiné rozpolcenost ČSSD v kraji.

Kraji dosud vládla koalice KSČM, ČSSD a SPD-SPO, která držela křehkou většinu 28 mandátů v 55členném zastupitelstvu.

KSČM měla dosud v jedenáctičlenné radě šest zástupců, ČSSD čtyři a koalice SPD–SPO jednoho. Hejtmanem byl poté na ustavující schůzi podruhé zvolen komunista Oldřich Bubeníček. Místo prvního náměstka následně získala ČSSD.

Letos se o hlasy voličů na devatenácti kandidátních listinách ucházelo 1013 kandidátů.

Jedenáct tisíc občanů mohlo v Ústí nad Labem hlasovat v referendu o podobě zamýšleného nákupního centra v městské části Střekov u krajského soudu. Pro podobu projektu hlasovalo 2715 lidí, proti bylo 1142 občanů. Podle komise je referendum platné, zúčastnilo se ho 35,9 procenta voličů, což splňuje limit 35 procent. Hlasování ale není závazné, protože pro jednu z variant se požadovaných 25 procent všech oprávněných voličů nevyslovilo.