TÉMA

Kapitol

Premiér Fiala odletěl do Ameriky. Muniční iniciativa mu otevírá dveře

Poslední vývoj na Blízkém východě i podpora Ukrajiny proti ruské vojenské agresi budou tématy pondělních a úterních jednání premiéra Petra Fialy (ODS) ve Spojených státech. Řada amerických politiků i novinářů považuje cestu za důležitou díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu.
14. 4. 2024|

Trump se může účastnit primárek v Coloradu, rozhodl Nejvyšší soud USA

Americký exprezident Donald Trump se může zúčastnit republikánských primárek v Coloradu. Nejvyšší soud jednomyslně zvrátil rozhodnutí coloradského soudu, který Trumpa vyloučil kvůli útoku na Kapitol z 6. ledna 2021. Pouze Kongres může škrtnout kandidáty z hlasovacího lístku, nikoli jednotlivé státy, argumentuje nejvyšší soudní instance.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 19:37|

Američtí zákonodárci schválili prodloužení rozpočtového provizoria. Dohoda na pomoci pro Ukrajinu chybí

Americká Sněmovna reprezentantů schválila prodloužení rozpočtového provizoria o týden, informovala agentura AP. Podle stanice CNN bylo pro návrh 113 republikánů a proti němu 97 společně se dvěma demokraty. Opatření pro odvrácení kolapsu státních financí ještě musí schválit Senát USA. Vůdce senátní demokratické většiny Chuck Schumer uvedl, že doufá v hlasování ještě ve čtvrtek večer. Avšak neexistuje žádný bezprostřední plán na schválení balíku pomoci ve výši 95 miliard dolarů (asi 2,217 bilionu korun) pro Ukrajinu, Izrael a další spojence.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 20:32|

Tři roky po útoku na Kapitol je přes dvanáct set obviněných, další přibývají

Více než dvanáct set obviněných, na devět set lidí, kteří přiznali vinu nebo byli odsouzeni, a více než sedm set trestů. Taková je podle médií aktuální bilance vyšetřování, které před třemi lety spustily bezprecedentní povolební nepokoje v sídle amerického Kongresu. Podle deníku The New York Times (NYT) by konečný počet obviněných mohl být až dvojnásobný.
5. 1. 2024|

Trump se může v Coloradu účastnit voleb, i když se podle soudu „podílel na vzpouře“

Donald Trump se může účastnit prezidentských voleb v americkém státě Colorado navzdory tomu, že se „podílel na vzpouře“ ze 6. ledna 2021, kdy dav jeho příznivců zaútočil na Kapitol, rozhodla v pátek coloradská soudkyně. V sobotu o verdiktu informovala agentura Reuters, podle níž se v případu očekává podání odvolání.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 08:23|

Úředník z Trumpovy administrativy dostal za účast na útoku na Kapitol šest let

Na sedmdesát měsíců za mříže poslal americký soudce bývalého činitele ministerstva zahraničí, který 6. ledna 2021 společně s dalšími příznivci exprezidenta Donalda Trumpa vtrhl do sídla Kongresu. Federico Klein byl uznán vinným z několika trestných činů včetně útoků na policisty, informovala americká média.
3. 11. 2023|

Soud poslal do vězení dva členy Proud Boys za útok na Kapitol, dostali sedmnáct a patnáct let

Federální soud ve Washingtonu ve čtvrtek vyměřil bývalému vůdci krajně pravicové skupiny Proud Boys Josephu Biggsovi sedmnáctiletý trest vězení za účast na rozvratném spiknutí v souvislosti s útokem na sídlo Kongresu z 6. ledna 2021. Prokuratura pro Biggse žádala 33 let odnětí svobody. Trest je druhým nejvyšším, který byl dosud v USA uložen při procesech s útočníky na sídlo zákonodárné moci. Soudce vynesl trest i pro dalšího lídra skupiny Proud Boys – Zachary Rehl dostal patnáct let vězení za účast na rozvratném spiknutí.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 23:14|

Proti Trumpovi bude stát neúprosný zvláštní vyšetřovatel Smith

Donald Trump si jako první americký exprezident vyslechl obvinění ze spiknutí proti vládě. Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith ho viní z toho, že se snažil podvrátit demokratické principy Spojených států a zvrátit výsledek prezidentských voleb v roce 2020.
5. 8. 2023|

Novinář by měl být podezřívavý ke každé hlavě státu, říká bývalý zpravodaj ČRo v USA Kaliba

Útok na Kapitol byla bezprecedentní situace, která se stala před mýma očima, vzpomíná na události z ledna 2021 teď už bývalý zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Jan Kaliba, který strávil v USA šest let. Míra, se kterou v jednu chvíli Trump šířil lži a dezinformace, byla podle Kaliby už extrémní. Novinář by ale měl už z principu přistupovat podezřívavě ke každé hlavě státu, upozorňuje. Co byl při natáčení reportáží pro něj největší oříšek? A jak se ze „sporťáka“ stal zahraničním reportérem? I o tom mluví Kaliba v podcastu Background ČT24.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 14:39|

Trump tvrdí, že je stíhán v souvislosti s útokem na Kapitol

Bývalý americký prezident Donald Trump podle svého prohlášení na sociálních sítích dostal uvědomění od zvláštního vyšetřovatele Jacka Smithe, že čelí dalšímu stíhání. Krok zřejmě souvisí se zkoumáním Trumpových snah zvrátit výsledky posledních prezidentských voleb. Exprezidentovo oznámení potvrzovaly zdroje některých amerických médií, podle nichž vývoj signalizuje možnost nové obžaloby Trumpa.
18. 7. 2023|

Za nepokoje v Kapitolu padly další tresty. Do vězení mají jít čtyři Strážci přísahy

Soud ve Washingtonu uložil trest čtyřem členům krajně pravicové milice Oath Keepers (Strážci přísahy) souzeným v souvislosti s pokusem o puč a povolebními nepokoji v sídle Kongresu z 6. ledna 2021. Roberto Minuta, kterého porota uznala vinným mimo jiné z rozvratné činnosti, dostal 4,5 roku vězení. Edward Vallejo si má odpykat tři roky za mřížemi a následně má rok setrvat v domácím vězení. David Moerschel byl odsouzen také na tři roky za mřížemi. Dalšímu z členů militantní skupiny Josephu Hackettovi uložil soud trest ve výši tří roků a šesti měsíců. Všichni dostali výrazně nižší trest, než žádala prokuratura.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 23:06|

Kvůli útoku na Kapitol dostal zakladatel milice Oath Keepers osmnáct let vězení

Americký federální soud ve čtvrtek poslal na osmnáct let do vězení Stewarta Rhodese, zakladatele extremistické skupiny Oath Keepers (Strážci přísahy) za rozvratné spiknutí a další trestné činy v souvislosti s útokem příznivců exprezidenta Donalda Trumpa na sídlo Kongresu 6. ledna 2021. Dvanáct let ve vězení má strávit také další člen skupiny Kelly Meggs. Trest ve výši 4,5 roku odnětí svobody dostal  Richard Barnett, který se nechal během zmíněného útoku vyfotit v kanceláři předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové s jednou nohou na jejím stole.
25. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 05:56|

Trest tří let vězení dostal muž, který při nepokojích v Kapitolu ohrožoval s praporem Konfederace policistu

Tři roky vězení ve čtvrtek vyměřil soudce muži z amerického státu Delaware, který 6. ledna 2021 vtrhl do sídla Kongresu s bojovým praporem Konfederace a ohrožoval s ním policistu. Odsouzený Kevin Seefried byl při povolebních násilnostech mezi prvními výtržníky ve washingtonském Kapitolu a jeho fotografie se symbolem otrokářské minulosti USA tehdy obletěla svět.
9. 2. 2023|

Biden připomněl druhé výročí útoku na Kapitol. Obránce ocenil medailemi

Americký prezident Joe Biden v pátek připomněl druhé výročí útoku na Kapitol, který 6. ledna 2021 napadli příznivci exprezidenta Donalda Trumpa nespokojení s výsledky voleb. Udělil také medaile 14 lidem, kteří se tehdy podíleli na obraně sídla Kongresu nebo jako úředníci či volení zástupci vzdorovali snahám Trumpových spojenců zvrátit výsledky hlasování.
6. 1. 2023|

Trump jednal vědomě nelegálně, aby zvrátil výsledek voleb, uvádí výbor Kongresu

Bývalý americký prezident Donald Trump jednal vědomě protizákonně a plánoval spiknutí s cílem zvrátit výsledek prezidentských voleb, píše ve své 845 stran dlouhé finální zprávě zvláštní výbor amerického Kongresu pro vyšetřování útoku na Kapitol ze 6. ledna 2021. Devítičlenný výbor s demokratickou většinou v pondělí navrhl obžalovat Trumpa a pět jeho spolupracovníků z několika závažných zločinů včetně napomáhání vzpouře. Vycházel při tom z osmnáctiměsíčního vyšetřování, během něhož vyslechl přes tisíc svědků a analyzoval přes milion dokumentů.
23. 12. 2022Aktualizováno23. 12. 2022, 19:27|

Kongresový výbor navrhl obžalovat bývalého prezidenta Trumpa ze čtyř zločinů

Zvláštní výbor amerického Kongresu vyšetřující nepokoje v budově Kapitolu z 6. ledna 2021 v pondělí jednohlasně doporučil ministerstvu spravedlnosti obžalovat bývalého prezidenta Donalda Trumpa ze čtyř zločinů včetně napomáhání vzpouře. V přímém přenosu to oznámil člen výboru, kongresman Jamie Raskin. Rozhodnutí není závazné. Bílý dům uvedl, že události 6. ledna 2021 byly největším útokem na americkou demokracii. Kongresový výbor podle něj udělal při vyšetřování důležitou nadstranickou práci.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 22:05|

Zakladateli milice Oath Keepers hrozí kvůli útoku na Kapitol 20 let vězení, dle poroty je vinen

Zakladatel americké krajně pravicové milice Oath Keepers (Strážci přísahy) Stewart Rhodes je vinný v souvislosti s nepokoji v budově Kapitolu z 6. ledna 2021. Rozhodla o tom porota ve Washingtonu. Rhodesovi hrozí až dvacetiletý trest vězení.
30. 11. 2022|

Neznámý muž střílel u sídla Kongresu ve Washingtonu, pak se zabil

Zatím neznámý muž najel ráno automobilem do zátarasů u amerického Kapitolu, sídla Kongresu, ve Washingtonu. Začal střílet do vzduchu a nakonec obrátil zbraň proti sobě a zastřelil se, uvedla agentura AP s odvoláním na místní policii. Motiv jeho činu zatím není znám. Incident podle všeho trval jen několik vteřin, policisté ani nestihli opětovat palbu.
14. 8. 2022|

Trump podle svědků loni 6. ledna nedbal proseb, ať vyzve k zastavení násilí

Bývalý americký prezident Donald Trump 6. ledna loňského roku údajně hodiny sledoval přenos útoku na americký Kapitol. Podle výpovědi svědků ignoroval prosby svých dětí a blízkých poradců, aby vyzval své příznivce k zastavení násilí. Svědci to uvedli při slyšení výboru Sněmovny reprezentantů, který vyšetřuje vývoj po prezidentských volbách v USA a nepokoje v sídle Kongresu.
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 22:05|

Trumpův stratég Bannon pohrdal Kongresem, usnesl se soud

Soudní porota ve Washingtonu uznala vinným Stephena Bannona, bývalého „vrchního stratéga“ exprezidenta Donalda Trumpa, ve dvou bodech pohrdání Kongresem. Bannonovi (68) hrozí dva měsíce až dva roky ve federální věznici a pokuta.
22. 7. 2022|

Začíná soud s bývalým Trumpovým poradcem Bannonem kvůli pohrdání Kongresem

U soudu v hlavním městě Spojených států začal výběr poroty v procesu s někdejším „vrchním stratégem“ Bílého domu Stephenem Bannonem, který loni odmítl spolupracovat s vyšetřováním povolebních násilností v Kapitolu. Spojenec exprezidenta Donalda Trumpa kvůli tomu čelí dvojnásobnému obvinění z pohrdání Kongresem. Za každý bod obžaloby hrozí minimálně 30 dní a maximálně 12 měsíců vězení.
18. 7. 2022|

Trump zmobilizoval své stoupence před vpádem do Kongresu, uvedla vyšetřovací komise

Výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující povolební nepokoje v sídle Kongresu při úterním slyšení předložil zjištění o tom, jak slova prezidenta Donalda Trumpa přispěla k násilnostem ze 6. ledna loňského roku. Podle kongresmanů jeho výzva k manifestaci ve Washingtonu představovala „povolání do akce“, na které okamžitě reagovala připravená síť aktivistů a extremistů. Komise poukázala na to, že výzva přišla těsně po vypjaté schůzce v Bílém domě, při které Trumpovi spolupracovníci znovu vyvraceli jeho verzi událostí o zmanipulovaných volbách.
12. 7. 2022|

Trump zuřil a chtěl se připojit k davu u Kapitolu, vypověděla pracovnice Bílého domu

Někdejší prezident USA Donald Trump věděl o přítomnosti zbraní v davu svých podporovatelů, které 6. ledna 2021 vyzval k pochodu na sídlo Kongresu, přesto je burcoval a chtěl se ke Kapitolu také sám vydat. Před vyšetřovacím výborem Sněmovny reprezentantů to v úterý vypověděla někdejší asistentka Trumpova personálního šéfa Marka Meadowse. Rovněž uvedla, že byla znechucená, když Meadows při povolebních nepokojích tlumočil Trumpův pohled na násilné chování jeho stoupenců.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 11:08|

Trump tlačil na ministerstvo spravedlnosti, vyšlo z vyšetřování. Chtěl prohlásit volby za zmanipulované

Zvláštní výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující vývoj po posledních prezidentských volbách na nejnovějším veřejném slyšení popsal vytrvalé snahy exprezidenta Donalda Trumpa učinit z ministerstva spravedlnosti hlasatele jeho divokých spekulací o volebních podvodech. Jeden z Trumpových činitelů vypověděl, že hlava státu po resortu chtěla, aby bez pádných důkazů prohlásil její porážku za výsledek nekalostí. Podle deníku The New York Times (NYT) kongresmani odhalili nejzávažnější pokus o zneužití ministerstva spravedlnosti pro politické cíle nejméně od aféry Watergate.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 13:07|