Španělský premiér uspíšil parlamentní volby, reagoval na nedělní porážku v regionech

Španělský premiér Pedro Sánchez po porážce své strany v nedělních místních a regionálních volbách vyhlásil parlamentní volby už na 23. července. Dosud se očekávalo, že se uskuteční koncem roku. Sánchez v pondělí oznámil, že odpoledne mimořádně zasedne vláda kvůli svolání voleb. Příslušný dokument vyjde v úterý v úředním věstníku a jím se oficiálně rozpustí obě komory parlamentu, napsal deník El País.

„Ačkoli včerejší (nedělní) volby byly regionální a místní, mají širší význam. Myslím, že je nutné na to reagovat,“ řekl v pondělí předseda španělské vlády Sánchez ze Španělské socialistické dělnické strany (PSOE). Připomněl také blížící se předsednictví Španělska v Radě Evropské unie.

„Naše země se chystá převzít velmi důležitou odpovědnost za rotující předsednictví v Radě EU. To vše vyžaduje, aby si Španělé ujasnili, jaké politické síly by měly v této fázi zemi vést a jakou politiku uplatňovat,“ citoval španělského premiéra deník El País.

Porážka socialistů

Sánchezovi socialisté utrpěli v neděli výrazné ztráty v místních i v regionálních volbách. Opoziční Lidová strana (PP), druhá největší strana v národním parlamentu za PSOE, získala 31,5 procenta v místních volbách, socialisté dostali asi 28 procent hlasů a třetí skončila krajně pravicová strana Vox se sedmi procenty.

V regionálních volbách PP vyhrála v sedmi z dvanácti autonomních oblastí, kde se v neděli volilo. Dosud přitom v deseti z nich vládli socialisté, buď sami, nebo v koalici. PP se nicméně bude muset ve většině nově získaných regionů spoléhat na koaličního partnera, podle místních médií zřejmě na krajně pravicovou stranu Vox.

Toto uskupení je otevřené vytvoření celostátní a regionální vládní koalice s konzervativní PP, uvedl v pondělí předseda strany Santiago Abascal. PP je nyní schopna vládnout sama ve dvou regionech a s Voxem jako partnerem v šesti dalších, napsala agentura Reuters.

Ve Španělsku je celkem sedmnáct autonomních oblastí a dvě autonomní města Ceuta a Melilla, která leží v Africe. Regionální volby se v neděli nekonaly v Katalánsku, Baskicku, Andalusii, Galicii a regionu Kastilie-León.

Lidovci po nedělních volbách také ovládnou radnice ve třech desítkách z padesátky hlavních měst španělských provincií, ve čtrnácti z těchto měst seberou vedení radnic socialistům. PP získala nejvíc hlasů mimo jiné v Madridu, Valencii, Seville, Zaragoze či Málaze.

Vliv na parlamentní volby

Nedělní volby také naznačují, že PP a protiimigrační a protiseparatistický Vox by mohly sesadit Sáncheze z pozice premiéra, pokud by se jim podařilo zopakovat výsledky na celostátní úrovni, napsala agentura Reuters.

Španělská televize RTVE v pondělí citovala politologa Paka Camase, podle něhož dřívější volby Sánchezovi spíše uškodí, protože za tak krátkou dobu od porážky se mu nepodaří vylepšit obraz socialistů.

„Pedro Sánchez je hazardér a toto je sázka s jediným možným cílem minimalizovat potenciální ztráty“, které by socialisté do konce roku utrpěli na úkor pravice, uvedl politolog Pablo Simon z Univerzity Karla III.

Sánchez je premiérem od června 2018, kdy vládu převzal po vyslovení nedůvěry pravicovému kabinetu Mariana Rajoye. Po posledních volbách v listopadu 2019 se Sánchezovi ale nepodařilo sestavit jednobarevný kabinet a vládu nakonec vytvořil spolu s druhou nejsilnější levicovou aliancí Unidas Podemos. Španělsko má tak od ledna 2020 první koaliční vládu od občanské války, která zemi postihla ve třicátých letech minulého století.