Španělsko posiluje svůj kosmický program, otestuje vlastní raketu

Španělsko by chtělo tento týden týden otestovat raketu Miura 1, která je sice zatím suborbitální, ale do dvou let by ji mohla následovat raketa schopná vynést na oběžnou dráhu asi půl tuny nákladu. Vyvinula ji španělská soukromá firma PLD Space, která tento měsíc už úspěšně provedla zážehové zkoušky.

„Už jenom mít ji na rampě je úspěch. Klíčové ale bude, když odstartuje a budeme moci technologii dál využít,“ uvedl Ezequiel Sánchez z firmy PLD Space, kterou v roce 2011 založili tři mladí nadšenci ve městě Elche na jihovýchodě Španělska.

Nyní má firma podle deníku El País asi 120 zaměstnanců, jejichž průměrný věk je pětatřicet let. V souvislosti s vývojem větší rakety by se měl podle Sáncheze počet zaměstnanců zvýšit.

K hranici vesmíru

Suborbitální raketa je raketa, která sice nedosáhne oběžné dráhy, ale překoná nebo se přiblíží hranici vesmíru. Raketa Miura 1 je dvanáct metrů dlouhá a v průměru má semdesát centimetrů.

Cílem nadcházejícího startu je otestovat technologii pro vývoj větší rakety Miura 5, která má být asi 34 metrů dlouhá a schopná vynést na oběžnou dráhu náklad o váze asi pět set kilogramů. Firma plánuje, že větší raketu by do vesmíru mohla poslat už v roce 2025.

„Z každé vteřiny, co Miura 1 poletí, získáme data pro vývoj Miury 5,“ řekl spoluzakladatel firmy PLD Space Raúl Torres. Miura 1 už je připravena ve středisku Cedea v provincii Huelva v jihošpanělské Andalusii a její start nyní závisí na počasí. To je zatím podle posledních předpovědí pro tento týden příznivé.