Slovenská prezidentka jmenovala úřednickou vládu v čele s ekonomem Ódorem

Události ČT: Nová slovenská vláda (zdroj: ČT24)

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondělí jmenovala novou vládu v čele s ekonomem Ľudovítem Ódorem. Poprvé ve své novodobé historii řídí Slovensko úřednický kabinet, který má zemi dovést k zářijovým předčasným parlamentním volbám.

Pro jmenování úřednického kabinetu, se kterým země dosud zkušenosti nemá, se Čaputová rozhodla po rezignacích dalších dvou ministrů v předchozím kabinetu premiéra Eduarda Hegera. Hegerova vláda od loňského prosince, kdy jí sněmovna vyslovila nedůvěru, zůstala v úřadu s omezenými kompetencemi jen z pověření hlavy státu.

„Naší společnou ambicí je přinést klid, stabilitu, toleranci a v neposlední řadě kultivovanou diskusi. Ukázat, že to jde i jinak,“ řekl Ódor po jmenování vlády. Dodal, že prioritou jeho kabinetu bude kromě řešení aktuálních problémů i konkurenceschopnost Slovenska. Podle něj vláda nebude otevírat citlivá kulturní témata, která rozdělují společnost.

„Spojila vás ochota v nelehké politické a společenské situaci pomoci naší vlasti. Uklidnit rozhádanou a unavenou společnost a přivést naši zemi k férovým parlamentním volbám,“ prohlásila Čaputová na slavnostním ceremoniálu jmenování nové vlády. Hegerově vládě vyjádřila vděk za prosazené reformy, problémem dosavadní vládní koalice podle ní byly ale permanentní souboj a spory.

Jmenování úřednické slovenské vlády s komentátorem Denníku N Šimečkou (zdroj: ČT24/TA3)

Není jasné, zda vláda získá důvěru

Členy úřednické vlády je kromě Ódora vícero dalších odborníků. Například novým ministrem financí je dosavadní hlavní ekonom NBS Michal Horváth a ministrem zahraničí diplomat Miroslav Wlachovský. Ministrem obrany se stal Martin Sklenár, který na tomto ministerstvu dosud řídil sekci obranné politiky.

Zatím není zřejmé, zda nová vláda získá důvěru sněmovny, o kterou musí požádat do 30 dnů. Podporu jí zatím slíbila jen liberální strana Sloboda a Solidarita, která má ve 150členné sněmovně dvacet poslanců.

Předčasné volby v zemi budou 30. září. Největší oblibě se nyní podle průzkumů těší opoziční sociální demokraté (Smer-SD) bývalého trojnásobného premiéra Roberta Fica, který například vystupuje proti dodávkám zbraní bránící se Ukrajině. Dosud Slovensko poskytlo Kyjevu různou vojenskou techniku a munici. 

Členové nového úřednického kabinetu po jmenování sdělili, že vláda v pomoci Ukrajině bude pokračovat. „Musíme zůstat vůči ruské agresi a pošlapávání principů mezinárodního práva jednotní v EU i v NATO. Chceme spravedlivý mír pro Ukrajinu, mír, který odškodní oběť a potrestá agresora,“ proklamoval Wlachovský.

Sklenár uvedl, že nelegální ruská agrese ohrožuje životy lidí a také ovlivňuje bezpečnost a prosperitu Slovenska. „Ukrajina potřebuje naši podporu, potřebuje pomoc a potřebuje obnovit svou suverenitu a teritoriální integritu. Naše podpora bude proto pokračovat,“ předeslal ministr. Podle Ódora jeho kabinet ctí členství země v EU a NATO a chce být spolehlivým partnerem.