Zatčení na letišti. Moldavská policie zadržela proruskou političku, která se pokusila odletět do Izraele

Horizont ČT24: Marina Tauberová zadržena při pokusu o odlet z Moldavska (zdroj: ČT24)

Moldavská vláda vrací úder opozici. Po nedávných protestech odkrývá ilegální financování strany, která je pořádala. Za vším podle Kišiněva stojí Kreml a jeho podporovatelka Marina Tauberová. Ta chtěla ze země odletět, moldavská policie ji ale zadržela. Na letiště zamířila i přesto, že měla zákaz vycestovat.

V čele únorových protestů proti vládě stála výrazná tvář i silný hlas. Patří Marině Tauberové, místopředsedkyni opoziční a proruské strany Šor. „(Prezidentka Maia Sanduová) toho naslibovala hodně a nic pro naši zemi neudělala. A snaží se nás zatáhnout do války,“ prohlašovala.

Do ulic Tauberová dostala několik tisíc lidí. Sama ale čelí podezření z nezákonného financování strany. Už v dubnu padl verdikt v případě jejího předsedy, oligarcha Ilan Šor dostal za podíl na bankovním podvodu patnáct let vězení.

Tauberová chtěla odletět do Izraele

Odsouzen byl v nepřítomnosti, už čtvrtým rokem se skrývá v Izraeli. A právě tam teď chtěla zamířit i Tauberová, moldavská policie ji ale na letišti zadržela. „Vzhledem k tomu, že podezřelá už několikrát porušila podmínky, které stanovil soud, považovalo státní zastupitelství za nutné ji na letišti zadržet, protože hrozilo, že se bude chtít vyhnout vyšetřování,“ uvedlo moldavské protikorupční státní zastupitelství.

Tauberová tvrdí, že obvinění proti ní mají jasný politický motiv a stejně tak i její zadržení. Příznivcům nahrála vzkaz přímo z letiště. „Moje cesta má zdravotní důvody. Nevěděla jsem, že v mém případu bude probíhat soudní líčení,“ řekla v něm.

Další protest se už chystá. Přestože má prozápadní vláda v parlamentu jasnou většinu, od začátku otevřené ruské invaze na Ukrajině varuje před snahou Moskvy Moldavsko destabilizovat. Kišiněv loni požádal o vstup do Evropské unie, i když ví, že členství zatím není možné. Kvůli Podněstří, které tíhne k Rusku, nemá Moldavsko pod kontrolou své hranice.

„Moldavsko naštěstí není v tak hrozné situaci přímého vojenského konfliktu s Ruskem, ale bezpochyby stojí také v první linii současné ruské agrese. Na Moldavsko má ta agrese zásadní dopady včetně migračních, ekonomických. Naštěstí se zdá, že Rusko ztrácí páky, a to nejen na Moldavsko, ale i na další země na jižním Kavkaze,“ zhodnotil v Horizontu ČT24 zvláštní zmocněnec pro otázky východního partnerství ministerstva zahraničí Jan Marian. Pro moldavskou vládu je podle něj nyní velmi důležitá reforma justice.