TÉMA

Šor

Moldavský ústavní soud zakázal proruskou stranu, která se snažila svrhnout vládu

Moldavský ústavní soud prohlásil za protiústavní proruskou opoziční stranu Šor. Toto uskupení pořádalo v posledních měsících protivládní protesty, na kterých se podle moldavských zpravodajců podílela kromě místních oligarchů napojených na Moskvu také ruská tajná služba FSB. Kišiněv už dříve varoval, že Moskva chce Moldavsko destabilizovat a ovládnout, dokazuje to také uniklý dokument z Kremlu. Nález moldavského ústavního soudu znamená, že strana Šor je okamžitě zakázána, napsala agentura Reuters.
19. 6. 2023|

Zatčení na letišti. Moldavská policie zadržela proruskou političku, která se pokusila odletět do Izraele

Moldavská vláda vrací úder opozici. Po nedávných protestech odkrývá ilegální financování strany, která je pořádala. Za vším podle Kišiněva stojí Kreml a jeho podporovatelka Marina Tauberová. Ta chtěla ze země odletět, moldavská policie ji ale zadržela. Na letiště zamířila i přesto, že měla zákaz vycestovat.
2. 5. 2023|

Demonstranti v Moldavsku požadovali rezignaci prozápadní prezidentky i vlády

Podporovatelé opoziční proruské strany Šor v neděli v moldavské metropoli Kišiněv protestovali proti prozápadně orientované vládě. Ve městě se odpoledne sešlo několik tisíc lidí, kteří podobně jako při předchozích protestech požadovali okamžitou demisi kabinetu i prezidentky Maii Sanduové. Moldavská policie zároveň pode agentury AP oznámila, že zmařila spiknutí vyvolat v rámci protestu masové nepokoje.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 21:26|