Středozápad a jih USA zasáhla tornáda a bouře, šest států hlásí mrtvé

Události: Část USA zasáhla ničivá tornáda (zdroj: ČT24)

Tornáda ve Spojených státech za poslední den zabila nejméně 18 lidí a způsobila značné škody na majetku. Bouřlivé počasí se projevovalo napříč většinou amerického jihu a středozápadu, nejméně v sedmi státech se však podle agentury AP vytvořila tornáda, kterých mohly být desítky. Oběti hlásí státy Arkansas, Indiana, Alabama, Illinois a Mississippi a Tennessee.

Tornáda se během pátku a noci na sobotu zformovala na mnoha místech USA – podle federálního Střediska pro předpovědi bouří (SPC) hlásilo jejich výskyt nejméně sedm států, a to Arkansas, Illinois, Iowa, Wisconsin, Mississippi, Tennessee a Alabama. 

Přesný počet tornád podle meteorologa Billa Buntinga, zástupce federálního SPC, zatím není možné určit. „Je to poměrně aktivní den, ale ne bezprecedentní,“ zmínil Bunting. Kromě tornád se bouře projevovaly krupobitím a ničivými poryvy větru.

Nejméně čtyři lidé zemřeli podle CNN při tornádu ve městě Wynne ve státě Arkansas a jeden člověk v hlavním městě státu Little Rock. Na obou místech přitom živel napáchal rozsáhlé škody, odnášel střechy domů a vytrhával stromy z kořenů.

Ve městě Little Rock bylo hospitalizováno okolo třiceti lidí, sdělil podle agentury AFP médiím starosta města Frank Scott. Některá média s odvoláním na odhady záchranných složek a místní zdravotnické zařízení původně informovala, že v Little Rocku jsou stovky zraněných.

Ze záběrů z místa na sociálních sítích je patrné, že tornádo v tomto městě s asi dvěma sty tisíci obyvatel zničilo několik domů, vyvracelo stromy a převracelo i nákladní auta. „Některým domům to úplně vzalo střechu,“ popsala AFP z místa novinářka Lara Farrarová, která pracuje pro jedno z místních médií. Scott později řekl, že o život přišel nejméně jeden člověk.

Podle listu The New York Times hasiči v Little Rocku chodili od dveří ke dveřím a hledali zraněné. „V tuhle chvíli se zdá, že jich není tak moc. Ale situace je stále proměnlivá,“ řekl NYT mluvčí hasičů Dustin Free.

V Illinois se během koncertu zřítila část střechy

V Illinois ve městě Belvidere zemřel jeden člověk a 28 dalších osob utrpělo zranění, když se v místním divadle za silné bouře během koncertu zřítila část střechy, informuje CBS s odvoláním na místní představitele a hasiče. V divadle bylo v té chvíli asi 260 lidí včetně interpretů a zaměstnanců.

Jedna z návštěvnic koncertu Gabrielle Lewellynová popsala místní televizi WTVO-TV, že do divadla vešla jen asi minutu předtím, než tornádo udeřilo. „Vítr zesílil z nuly snad na tisíc během několika vteřin. Někteří se hned rozběhli ke zřícené střeše a zvedali ji, aby zpod ní vyprostili lidi,“ popsala Lewellynová, která neutrpěla žádné zranění.

V Oklahomě silný vítr v sobotu živil téměř sto nových lesních požárů. Hasiči se podle AP budou celý den snažit jejich plochu omezit, riziko šíření plamenů zůstane však podle očekávání zvýšené do konce týdne. V Kansasu, severně od Oklahomy, lesní požár přinutil k evakuaci část obyvatel města El Dorado.

Tři lidé nepřežili bouři v Sullivan County ve státě Indiana a jeden člověk zemřel v Madison County v Alabamě, uvedla CNN s odkazem na policii a úřady.

Bez elektřiny bylo podle monitorovacího serveru PowerOutage kolem 14:30 SELČ asi 258 tisíc odběratelů v deseti státech na americkém středozápadě a na severovýchodě USA.

Také před týdnem zasáhlo USA ničivé tornádo, a to stát Mississippi, kde následkem bouře zemřelo 21 lidí. Aktuální podmínky jsou podle meteorologů podobné těm z minulého týdne. Místa zasažená tornádem v pátek navštívil americký prezident Joe Biden s manželkou Jill.