Na americké Mississippi udeřilo v noci tornádo a bouře. Zemřely desítky lidí

Nejméně dvacet šest lidí zemřelo a další desítky utrpěly zranění v jihoamerickém Mississippi, které v noci na sobotu zasáhlo tornádo a série bouří. O nové bilanci informovala agentura AP s odvoláním na tamní úřady. Desítky dalších lidí utrpěly zranění. Škody jsou hlášeny z pásu území o délce až 160 kilometrů. V oblasti probíhají záchranné práce, pod troskami domů dál zůstávají uvězněni lidé. Desítky tisíc domácností jsou bez elektrického proudu.

Národní meteorologická služba (NWS) uvedla, že tornádo bylo hlášeno po osmé hodině večerní místního času z okolí měst Silver City a Rolling Fork. Jeho vzniku předcházely silné bouře.

Starosta dvoutisícového Rolling Fork Eldridge Walker stanici NBC řekl, že tornádo bylo obrovské a z celého města zbylo jen málo. „Uděláme vše, co je v našich silách, abychom Rolling Fork znovu vybudovali a abychom se postarali o všechny zasažené rodiny,“ uvedl starosta.

Většině obyvatel se povedlo přežít ve sklepních krytech nebo improvizovaně ve vanách či mrazácích. „Počet mrtvých zatím neznáme. Hodně domovů je poničených, řada lidí se pohřešuje,“ uvedl šerif Bruce Williams.

„Město je pryč“

„Nikdy jsem nic takového neviděla,“ řekla CNN obyvatelka Brandy Showahová. „Bylo to větší malé město a teď je pryč,“ popsala následky řádění živlu v Rolling Fork. 

Tornádo podle ní poškodilo domy, vytrhalo stromy a strhlo elektrické vedení. „Moje kamarádka zůstala uvězněna ve svém domě o několik domů dál, ale dostali jsme ji ven,“ dodala Showahová.

Podobná situace byla v městečku Silver City o necelých padesát kilometrů dál. „Smutné, je to smutné. Je to skutečně tak. Všechny z přívěsných vozů, které tady stály, jsou pryč,“ konstatoval jeden z obyvatel obce Roger Cummings.

Pátrací a záchranné operace se odehrávají v okresech Sharkey a Humphreys, uvedla v pátek pozdě večer mississippská agentura pro krizové řízení. Předtím vydala varování před tornády na řadě míst státu.

Události: Tornádo, které se prohnalo státem Mississippi, si vyžádalo desítky obětí (zdroj: ČT24)

Obětí je zatím šestadvacet, ale číslo se může ještě zvýšit. Podle koronerky v okresu Sharkey Angelie Eastonové zatím není možné určit věk zemřelých, uvedla stanice ABC. Desítky dalších lidí utrpěly zranění a čtyři osoby jsou nezvěstné.

Hrozba silných bouří přetrvávala přes noc v některých oblastech v severní Alabamě a středním Tennessee, kde se v sobotu rovněž vyskytovala tornáda. Lidé jich nahlásili celkem jedenáct. Bouře připravily o elektřinu více než sto tisíc domácností a podniků po celé Alabamě, Mississippi a Tennessee.

Tornáda nebo silné bouře, které se vyskytují v noci, jsou velmi nebezpečné, jelikož lidé spí a je tak menší pravděpodobnost, že budou včas upozorněni, aby se stihli dostat do bezpečí.

Nebezpečí dalších bouří na jihu USA mezitím stále trvá. Úřady vydaly varování před silným větrem a tornády i na další dny.