Arkansasem se prohnalo „katastrofální“ tornádo. Zanechalo po sobě stovky zraněných

Hlavním městem amerického státu Arkansas Little Rock na jihu USA se v pátek prohnalo ničivé tornádo. Agentura Reuters s odvoláním na místní zdravotní centrum UAMS informovala o „stovkách zraněných“. Americká média hovoří o značných škodách na majetku a vyvrácených stromech. Oběti na životech hlášeny nejsou.

V pátek se městem Little Rock v Arkansasu prohnalo silné tornádo, které podle médií strhlo střechy a zdi mnoha budov, vyvracelo stromy, převracelo vozidla a zanechalo stovky zraněných.

Letecké záběry zveřejněné televizní stanicí The Weather Channel ukázaly silně poškozenou oblast města o rozloze několika bloků s domy bez střech a zdí. Některé z nich se už zřítily. Celkový rozsah škod zatím americká média neodhadují.

Arkansaská lékařská univerzita vyhlásila hromadné neštěstí, uvedla pobočka CBS. Počet zraněných se podle médií pohybuje kolem šesti stovek, ačkoliv přesná čísla zatím nejsou známá. Bez proudu bylo podle monitorovacího serveru PowerOutage kolem 23:30 SEČ asi 70 tisíc odběrných míst ve státě Arkansas.

Ohroženo tornádem bylo podle meteorologů zhruba 350 tisíc lidí. Národní meteorologická služba (NWS) pro Little Rock na svém twitterovém účtu za posledních několik hodin o pohybu tornáda informovala takřka nepřetržitě, přičemž některá z varování s sebou nesla upozornění o ohrožení života. Město Little Rock má zhruba 200 tisíc obyvatel. „Jedná se o obzvláště nebezpečnou situaci,“ uvedla meteorologická služba.

Interiér obchodu poničeného tornádem v Arkansasu
Zdroj: ČTK/AP/Andrew DeMillo

Vlna bouří se posouvá směrem na další velká města

Tornádo, které stanice označila za „katastrofální“, zasáhlo hlavní město Arkansasu Little Rock v době, kdy se velkou částí Spojených států přehnala obrovská vlna extrémního jarního počasí.

Ohrožovala střed země od Texasu až po Velká jezera právě nebezpečnými bouřkami i tornády, uvedla agentura Reuters. Národní meteorologická služba uvedla, že výstraha před počasím v pátek a o víkendu se týká desítek milionů Američanů. Dodala, že nepříznivé počasí může ohrozit i několik dalších velkých měst včetně Chicaga, Indianapolisu a Memphisu v Tennessee.

Meteorlog Ashton Cook z meteorologického centra Weather Prediction Center listu The New York Times však řekl, že „to nejhorší z tohoto systému bouří už mohlo přejít“. Bouře se podle něj ale budou rychle posouvat severovýchodním směrem, kde se projeví v podobě ničivého větru a krupobití a přinesou i riziko vzniku dalších tornád.

Ničivé tornádo zasáhlo před týdnem stát Mississippi, kde následkem bouře zemřelo 21 lidí. Páteční podmínky jsou podle meteorologů podobné těm z minulého týdne. Místa zasažená tornádem v pátek navštívil americký prezident Joe Biden s manželkou Jill.