Severní Korea odpálila další balistickou raketu, uvedl Soul

Severní Korea odpálila podle Soulu další balistickou raketu, uvedla agentura Reuters. Poslední přitom odpálila předchozí den. Severní Korea prohlásila, že v sobotu otestovala mezikontinentální balistickou raketu Hwasong-15. Střela vystoupala do výšky 5768 kilometrů a doletěla do vzdálenosti 989 kilometrů, uvedla severokorejská tisková agentura KCNA. Údaje ze zkoušky ukazují, že tato zbraň by teoreticky byla schopná dosáhnout pevninské části Spojených států, pokud by letěla po standardní trajektorii, napsala agentura AP. USA nejprve s Jižní Koreou a následně i s Japonskem v neděli v reakci na sobotní odpálení rakety uskutečnily společné cvičení letectva.

Rakety v obou případech směřovaly do moře východně od Korejského poloostrova. Japonská pobřežní stráž, která odpal také potvrdila, vydala varování před dalšími dvěma možnými balistickými raketami.

Podle KLDR raketa Hwasong-15 po necelých 67 minutách dopadla do předem určené oblasti ve vodách mezi Korejským poloostrovem a Japonskem. Tokio již v sobotu uvedlo, že střela dopadla do jeho výlučné ekonomické zóny západně od japonského pobřeží.

Podle vyjádření Pchjongjangu se jednalo o cvičný „překvapivý odpal“, který potvrdil připravenost totalitní země provést smrtící jaderný protiútok proti nepřátelským silám. První test rakety Hwasong-15 uskutečnila Severní Korea v roce 2017.

„Důležité tady je, že toto cvičení bylo nařízeno týž den, bez předchozího upozornění. Doba mezi rozkazem a odpalem se s dalšími testy zřejmě bude zkracovat,“ prohlásil spolupracovník americké Carnegieho nadace pro mezinárodní mír Ankit Panda.

„Zdá se, že toto cvičení je způsob vůdce KLDR Kim Čong-una, jak sdělit Spojeným státům a Jižní Koreji, že jeho země pokračuje ve zdokonalování svých dovedností v oblasti balistických střel pro možné použití v reálném čase,“ poznamenala bývalá analytička CIA Kim So.

Agentura Reuters tlumočila slova Kim Jo-čong, sestry severokorejského vůdce Kim Čong-una, podle níž má komunistická země „uspokojivé raketové technologie a schopnosti“. Pchjongjang podle ní také pečlivě zkoumá zvýšenou přítomnost amerických strategických sil v regionu. Slíbila „protiopatření, pokud to bude nutné“.

USA a Jižní Korea reagovaly cvičením letectva

Loni KLDR odpálila rekordní počet raket, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé rovněž varovali, že se KLDR může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

V pátek KLDR pohrozila „bezprecedentně“ tvrdou reakcí, pokud Jižní Korea a Spojené státy uskuteční plánovanou sérii vojenských cvičení. První cvičení by se měla uskutečnit příští týden a další by měla následovat v dalších týdnech a měsících.

Už v neděli ovšem USA a Jižní Korea uspořádaly v reakci na odpálení rakety Hwasong-15 cvičení letectva, do kterého se zapojil i americký strategický bombardér, uvedla jihokorejská armáda. Následně se uskutečnilo také společné cvičení letectva USA a Japonska, oznámilo ministerstvo obrany v Tokiu. Také do cvičení s Japonskem se zapojily americké strategické bombardéry.