Severní Korea odpálila střelu s doletem do Spojených států. Dopadla na sever od Japonska

Severní Korea v pátek vystřelila zřejmě mezikontinentální balistickou raketu, uvedly tiskové agentury s odvoláním na jihokorejské ministerstvo obrany. O startu balistické rakety v KLDR informovala rovněž japonská pobřežní stráž. Raketa, kterou v pátek otestovala Severní Korea, měla dostatečný dolet, aby zasáhla Spojené státy, uvedl později japonský ministr obrany Jasukazu Hamada. Spojené státy test střely odsoudily. Severokorejský vůdce Kim Čong-un  řekl, že na jaderné hrozby odpoví jaderným útokem a na totální konfrontaci totální konfrontací.

Velení jihokorejské armády sdělilo, že „zaznamenalo balistickou raketu předpokládaného dlouhého doletu, která byla odpálena kolem 10:15 místního času (2:15 SEČ) z oblasti Sunan u Pchjongjangu směrem do Japonského moře“. Podle jihokorejské armády střela dosáhla výšky 6100 kilometrů a doletěla do vzdálenosti tisíc kilometrů.

Raketa měla dostatečný dolet, aby zasáhla pevninskou část USA, uvedl japonský ministr obrany Hamada podle agentury Reuters. Podle ministra by byla s to uletět až 15 tisíc kilometrů.

„Balistická střela vypálená Severní Koreou zřejmě dopadla do naší výlučné ekonomické zóny západně od ostrova Hokkaidó,“ řekl novinářům v Bangkoku japonský premiér Fumio Kišida. Severní Korea podle něj „opakuje provokativní činy s bezprecedentní četností, a to je naprosto nepřijatelné“.

Nicméně premiér podle agentury AFP dodal, že nebyly hlášeny žádné škody, které by raketa mohla způsobit lodím či letadlům v oblasti. Výlučná ekonomická zóna se rozkládá 200 námořních mil (asi 370 kilometrů) od pobřeží japonských ostrovů, z nichž Hokkaidó je nejsevernější.

Byl to druhý raketový test v KLDR během dvou dnů. Ve čtvrtek ale Severní Korea podle jihokorejské armády vypálila balistickou střelu krátkého doletu východním směrem do Japonského moře. I raketa, kterou v KLDR odpálili v pátek, letěla východním směrem.

Agentura AP připomněla, že počátkem listopadu KLDR zkoušela mezikontinentální raketu, ale test byl podle expertů neúspěšný.

Severní Korea letos odpálila rekordní počet raket

Čtvrteční test následoval jen několik hodin po prohlášení KLDR, že bude „urputněji vojensky reagovat“ na americké snahy zvýšit vojenskou přítomnost v regionu a spolupracovat s Japonskem a Jižní Koreou.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un řekl, že na jaderné hrozby odpoví jaderným útokem a na totální konfrontaci totální konfrontací, píše agentura Reuters. Kim s manželkou a dcerou sledoval testovací odpal mezikontinentální balistické rakety. V reakci na test uvedl, že jaderné síly KLDR jsou schopné odradit jinou zemi od jaderného útoku a vyzval k rozsáhlejšímu a intenzivnějšímu tréninku jaderných jednotek.

Severokorejská ministryně zahraničí Čche Son-hui uvedla, že Washington „hraje hru, které bude litovat“, když se zúčastnil nedávného trojstranného summitu s Jižní Koreou a Japonskem. KLDR letos provedla rekordní počet odpalů raket a vypálila stovky dělostřeleckých granátů.

Pchjongjang v poslední době reagoval především na vojenská cvičení trojice spojeneckých zemí, které Čche označila za „agresivní válečná cvičení“. „Čím odhodlanější jsou USA dostát své nabídce rozšířeného odstrašení vůči svým spojencům, tím urputnější budou vojenské reakce KLDR,“ řekla ministryně podle agentury Kjódó.

Na páteční odpal severokorejské rakety však letectvo Jižní Koreje a USA provedly další společné vojenské cvičení, do nějž se zapojily také stíhačky F-35A a F-16. Součástí cvičení u východního pobřeží Korejského poloostrova byla podle Soulu střelba na cíle simulující severokorejská mobilní odpalovací zařízení.

Test je porušením několika rezolucí OSN, reagovali američtí představitelé

Spojené státy test mezikontinentální balistické rakety tvrdě odsoudily. Je porušením několika rezolucí OSN, zbytečně zvyšuje napětí a ohrožuje bezpečnostní situaci v regionu, uvedl v prohlášení Bílý dům. Podobně se vyjádřil i kanadský premiér Justin Trudeau.

Test odsoudil také jihokorejský prezident Jun Sok-jol, vyzval k posílení obranné připravenosti a bezpečnostní spolupráce se Spojenými státy a Japonskem, píše Reuters. Australský premiér Anthony Albanese uvedl, že jeho země je připravena být „součástí světové odpovědi na severokorejské provokace“, píše Reuters. Severokorejský test je bezprecedentní a ohrožuje bezpečnost Austrálie, dodal Albanese.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová svolala kvůli testu na pátek setkání lídrů Japonska, Jižní Koreje, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu. Činitelé se setkali na okraj jednání Asijsko-pacifického hospodářského společenství (APEC) v thajském Bangkoku. Odpal mezikontinentální rakety odsoudili a slíbili, že budou na test KLDR tvrdě reagovat.

Nejmenovaný diplomat agentuře AFP řekl, že Washington chce přimět Peking, aby se připojil k zemím odsuzujícím severokorejské testy a aby použil vliv, který na KLDR má. Podle tohoto zdroje, který na schůzi APEC doprovázel americkou viceprezidentku Kamalu Harrisovou, test představoval „další eskalaci“ napětí mezi KLDR a dalšími zeměmi.

„Jakkoliv to bylo znepokojující, domníváme se, že tento odpal nepředstavoval hrozbu pro americké území,“ uvedl mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. Raketa se po zhruba tisíci kilometrech letu zřítila do moře. Podle Kirbyho však severokorejské testy Spojené státy znepokojují, protože umožňují KLDR zlepšovat se v raketových technologiích. „I když test skončí neúspěchem či jen částečným úspěchem, tak se něco naučili,“ uvedl. 

Rusko naopak v souvislosti se severokorejským odpalem obvinilo Spojené státy, že „zkoušejí trpělivost“ Pchjongjangu. „Zatímco Moskva nadále prosazuje diplomatické řešení (krize na Korejském poloostrově), USA a jejich spojenci v regionu preferují jinou cestu… jako by zkoušeli trpělivost Pchjongjangu,“ prohlásil podle agentury AFP náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. „Sledujeme situaci se znepokojením,“ dodal.