USA jsou odhodlány bránit Jižní Koreu i jadernými zbraněmi, prohlásil Biden

Události: Setkání prezidentů USA a Jižní Koreje (zdroj: ČT24)

Spojené státy a Jižní Korea se shodly na zesílení opatření s cílem účinněji odstrašit Severní Koreu. Dojednaly také rozšíření spolupráce v oblastech kybernetické bezpečnosti, jaderné energetiky, regionální bezpečnosti a dodavatelských řetězců. Vyplývá to ze společného prohlášení po sobotním setkání nového jihokorejského prezidenta Jun Sok-jola a jeho amerického protějšku Joea Bidena v Soulu.

Biden řekl, že sedmdesátileté spojenectví mezi Spojenými státy a Jižní Koreou bylo postaveno na odmítání změn hranic silou, na spolupráci při odstrašování KLDR a na udržování svobody a otevřenosti indopacifického regionu.

Kvůli ohrožení ze strany KLDR chtějí Washington a Soul rozšířit rozsah společných manévrů. Prezidenti se podle prohlášení shodli na zahájení příslušných rozhovorů. Totéž platí i pro výcvik a další vzdělávání vojáků.

Jun Sok-jol se svým americkým protějškem hovořil také o možném vyslání bojových letounů a bombardérů do Jižní Koreje. Podle společného prohlášení se oba státníci shodli i na rozšíření spolupráce při odrážení kybernetických hrozeb z KLDR.

Biden Juna ujistil, že USA jsou v případě potřeby nadále odhodlány k obraně jeho země „v plném rozsahu“ amerických vojenských kapacit, a to včetně jaderných i konvenčních zbraní a raketových obranných systémů. Oba státy jsou podle něj připraveny usilovat o denuklearizaci Severní Koreje. V Jižní Koreji je umístěno na osmadvacet tisíc amerických vojáků, informuje agentura DPA.

Nabídka pomoci KLDR

Prezidenti zdůraznili, že cesta k dialogu s KLDR zůstává otevřená. Biden poznamenal, že na případné setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem ale přistoupí jen v případě, že to bude Kim myslet upřímně.

Politici mino jiné sdíleli znepokojení nad rychlým šířením covidu-19 v Severní Koreji a vyjádřili podporu spolupráci s mezinárodním společenstvím při poskytování pomoci. Biden v sobotu také oznámil, že USA Severní Koreji nabídly vakcíny proti koronaviru, ale nedostalo se jim odpovědi.

„Nabídli jsme vakcíny nejen Severní Koreji, ale také Číně a jsme připraveni to učinit okamžitě,“ ujistil Biden, kterému podle průzkumu agentury AP a centra NORC z tohoto týdne klesla podpora mezi Američany na nejnižší úroveň od začátku mandátu.

Biden zamíří do Japonska

Jun zdůraznil, že dalšími důvody k rozvíjení vzájemného spojenectví je transformace obchodních a dodavatelských řetězců. Spojené státy a Jižní Korea by podle něj měly spolupracovat například na výrobě baterií a polovodičů.

Americký prezident zahájil svou první návštěvu Asie ve funkci amerického prezidenta ve čtvrtek, kdy se po příletu do Jižní Koreje vydal do výrobního centra polovodičů Samsung Electronics a poprvé se setkal s Junem. Ten se ujal vedení země 10. května a slíbil, že s Washingtonem prohloubí vztahy.

Po třídenní návštěvě Soulu odcestuje americký prezident do Japonska, kde cestu 24. května zakončí na summitu skupiny Quad.