Biden v Jižní Koreji zahájil pětidenní návštěvu Asie. Očekává se provokace od KLDR

Americký prezident Joe Biden zahájil návštěvu Jižní Koreje. Na americké letecké základně v Osanu na severozápadě země jej přivítali jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin a generál velící americkým jednotkám v Jižní Koreji Paul LaCamera společně s dalšími americkými a jihokorejskými představiteli.

Z letiště vyrazil šéf Bílého domu do výrobního centra polovodičů Samsung Electronics, kde se setkal s prezidentem Jun Sok-jolem. Bylo to jejich první osobní setkání. Jun Sok-jol se ujal vedení země 10. května a slíbil, že s Washingtonem prohloubí vztahy.

V souvislosti s výrobnou Biden řekl, že „budoucnost se bude psát v indopacifickém regionu“ a že „je čas, aby do sebe Spojené státy a jejich podobně smýšlející partneři investovali“. Továrna firmy Samsung podle něj „představuje blízké vazby mezi oběma zeměmi“.

Návštěva Samsungu, čipy jsou klíčovou technologií

Americký prezident prohlášením odkazoval na plány Samsungu, který chce v americkém Texasu vystavět novou továrnu za 17 miliard dolarů (asi 396 miliard korun). V USA možná bude stavět i automobilka Hyundai, ačkoliv definitivní plány na výstavbu nové továrny ještě neoznámila.

Prezident Jun při prohlídce podniku řekl, že Bidenova návštěva právě tohoto místa vyzdvihuje desetiletí stále hlubší spolupráce mezi USA a Jižní Koreou na poli mikročipů. Biden uvedl, že čipy jsou klíčovou technologií pro národní bezpečnost.

„Doufám, že dnešní návštěva přinese oživení korejsko-amerických vztahů na poli ekonomiky a bezpečnosti založených na pokročilých technologiích a budování zásobovacích řetězců,“ řekl Jun.

Čipy mají využití v mobilní i počítačové technologii i technologii umělé inteligence. Válka na Ukrajině a pandemie covidu-19 narušily jejich dodávky a čipy se staly ohniskem technologického soupeření s Čínou, která je jejich velkým producentem.

Jak vyvážit čínský rozmach v regionu

Ačkoliv vyvažování čínského rozmachu v regionu je jedním z klíčových témat Bidenovy cesty do Asie, ze strany Jižní Koreje lze očekávat spíše opatrnost, jelikož Peking je hlavním obchodním partnerem Soulu.

Prezident Jun Sok-jol, který se ujal vedení země 10. května, se souběžně jasně vyslovil pro posilování vztahů se Spojenými státy, zejména ve vojenské oblasti.

Za předchozího levicového prezidenta Mun Če-ina, který byl vnímán ve Washingtonu jako pročínský prezident, se vzájemné vztahy zhoršily. Peking se navíc cítil ohrožený americkou přítomností na Korejském poloostrově, zejména protiraketovým štítem, který byl rozmístěný před několika lety kvůli možné hrozbě ze Severní Koreje. 

Čína využívala ekonomického vlivu na předchozí vládu a bránila Jižní Koreji v dalším rozšiřování protiraketového štítu, Korea se ani nepřipojila do indopacifické bezpečnostní spolupráce Spojených států, Indie, Austrálie a Japonska známé pod akronymem „Quad“. To by se nyní mohlo změnit. Biden totiž po Jižní Koreji navštíví Japonsko. V Tokiu se zúčastní summitu Quadu a bude o rozšíření štítu usilovat, uvedla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. 

Zpravodajka ČT Barbora Šámalová o návštěvě prezidenta Bidena v Japonsku a Jižní Koreji (zdroj: ČT24)

Tlak od severního souseda

Během návštěvy se také bude určitě mluvit o situaci v KLDR. I v této oblasti došlo ke změně, nový jihokorejský prezident je zastáncem tvrdší politiky vůči severnímu sousedovi. Biden zatím volí přehlíživý přístup k provokacím a jaderným testům Severní Koreje, kterými si její vůdce Kim Čong-un vynucuje pozornost, říká Šámalová.

Severní Korea dokončila přípravy dalšího jaderného testu a provede ho v příhodný okamžik, uvedl ve čtvrtek jihokorejský poslanec na základě zpráv od tajných služeb. Podle Washingtonu k testu dojde právě během návštěvy amerického prezidenta v Soulu.

„Nebylo by to překvapivé, severokorejský režim se bude snažit zastínit Bidenovu návštěvu, dát o sobě vědět. Směrem k domácímu publiku potřebuje ukázat úspěchy vojenského průmyslu, jako jakéhosi majáku v těžkých ekonomických časech. A momentálně je situace ještě vážnější, protože se k tomu přidala pandemie covidu v situaci, kdy severokorejské obyvatelstvo nemá žádnou imunitu, není očkované, země nemá skoro žádné léky a zdravotnictví je v katastrofálním stavu,“ řekla zpravodajka.

Podle analytiků se Severní Korea zbrojními zkouškami snaží vyvinout tlak na Bidenovu vládu, aby Washington obnovil s Pchjongjangem jednání a aby byla ochotna učinit ústupky v podobě zmírnění sankcí proti severokorejskému režimu.

Americká diplomacie nabídla Pchjongjangu obnovení rozhovorů, ovšem trvá na tom, že KLDR nezíská žádné úlevy ani ekonomické výhody, dokud neučiní reálné kroky směřující k zastavení jejího jaderného a raketového zbrojního programu. 

Biden vidí Jižní Koreu a Japonsko jako naprosto strategické partnery v oblasti, zdůraznil zpravodaj ČT v USA David Miřejovský. Chce s nimi prohloubit obchodní i strategické vztahy.

Američané také počítají s tím, že Severní Korea se bude snažit na sebe připoutat pozornost a tak zřejmě chystá další jaderný test. Hodlá si tak vynutit jednání se Spojenými státy.

Biden podle zpravodaje naznačil, že je ochoten přistoupit k obnoveným jednáním. Ale zdůraznil, že severokorejský režim nedostane nic zadarmo - například zmírnění uvalených sankcí – hned na začátku jednání. Podmínkou k tomu je například omezení jaderného programu.