TÉMA

Quad

Země Quad jsou proti změně statu quo kdekoli ve světě, prohlásil japonský premiér

USA, Austrálie, Japonsko a Indie nebudou tolerovat silovou změnu statu quo, tedy stávající mezinárodní situace, v žádném regionu, zvláště ne v Asii a Tichomoří. Po setkání vůdců zemí aliance Quad to řekl premiér hostitelského Japonska Fumio Kišida. Japonsko oznámilo, že vyslalo do vzduchu své stíhací stroje, protože se k jeho vzdušnému prostoru přiblížila ruská a čínská válečná letadla. Podle informací zahraničních médií Moskva a Peking uspořádaly první společné vojenské manévry od ruského útoku na Ukrajinu.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 15:10|

Biden v Jižní Koreji zahájil pětidenní návštěvu Asie. Očekává se provokace od KLDR

Americký prezident Joe Biden zahájil návštěvu Jižní Koreje. Na americké letecké základně v Osanu na severozápadě země jej přivítali jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin a generál velící americkým jednotkám v Jižní Koreji Paul LaCamera společně s dalšími americkými a jihokorejskými představiteli.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 16:15|

Putin a Si Ťin-pching se vzájemně podpořili. Nelíbí se jim kroky Západu a bojkot olympiády

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se v telefonátu navzájem podpořili v zahraničněpolitických otázkách. Oba podle Kremlu negativně ohodnotili vznik bezpečnostních paktů, v nichž figurují Spojené státy. Podle čínského prezidenta se „jisté síly“ pod rouškou demokracie vměšují do vnitřních záležitostí obou zemí a pošlapávají mezinárodní právo.
15. 12. 2021|

Lídři Japonska, USA, Indie a Austrálie dohodli spolupráci. Usilují o svobodný Indo-Pacifik „neohrožený nátlakem“

Vedoucí představitelé Japonska, Spojených států, Indie a Austrálie se dohodli na spolupráci v oblasti vakcín proti covidu-19, čisté energie, infrastruktury a vesmíru, sdělil japonský premiér Jošihide Suga po setkání lídrů ve Washingtonu. Schůzka čtyř státníků z koalice nazvané Quad podle agentury Reuters představuje jednotnou frontu v době společných obav z Číny. Suga rovněž uvedl, že se domluvili na tom, že zorganizují setkání na nejvyšší úrovni každý rok.
25. 9. 2021Aktualizováno25. 9. 2021, 10:55|