Severní Korea doporučuje na covid kloktání slanou vodou a kimči

Události: Covid v Severní Koreji (zdroj: ČT24)

Severní Korea čelí vážné pandemii covidu-19. Odmítá pomoc, přestože nemá léky a obyvatelé nejsou očkovaní. Nemocným doporučuje třeba kloktání slanou vodou, vývar ze zázvoru nebo kimči.

Ve zprávách severokorejské televize o nákaze covidu-19 pracovníci manipulují se vzorky. Záběry testovaných ale chybí. Je to tak show pro kamery v zemi, jejíž zdravotnictví je v katastrofálním stavu a která nemá vakcíny, protože režim je odmítal. Vsadil na izolaci a promarnil čas, aby zajistil obyvatelům imunitu.

Pod heslem „se soudruhem Kim Čong-unem vždy zvítězíme“ KLDR mobilizuje armádu. Nemá ale co nabídnout. Léky jsou vyhrazené privilegovaným členům vládnoucí strany. Lidem doporučuje kloktání slanou vodou, vývar ze zázvoru a vrbového listí a kimči, tedy kvašené zelí, které je podle propagandy lékem na všechno.

„Nabízíme konzultace, běžné poznatky i klinická zjištění. Snažíme se pomoci lidem, aby se uzdravili,“ říká lékárnice Kim Pong-uk.

Exploze nákazy kvůli vojenské přehlídce

Každé ráno rozdává v televizi rady funkcionář s odznáčkem vůdců v klopě. Místo o covidu režim mluví o epidemii horečky, kterou od konce dubna onemocnělo přes dva a čtvrt milionu lidí. Mrtvých přiznává 65. Podle jihokorejských zdrojů způsobila explozi nákazy vojenská přehlídka. Nemoc přinesli vojáci z posádky na hranicích s Čínou.

„Zdánlivá otevřenost je v souladu s Kimovou snahou o budování takzvaného normálního státu. Počet mrtvých ale může být podhodnocený, aby se vyhnuli politickým problémům,“ říká analytik Syn Jang Mu-čin z Univerzity severokorejských studií v Soulu.

Jihokorejská nabídka pomoci je bez odpovědi. Je nepravděpodobné, že ji Pchjongjang přijme. V úvahu připadá pomoc přes OSN, ale i ta je pro něj riskantní, protože by do země musel pustit cizince.