Ukrajina mění během války ministra obrany. Reznikova nahradí Kyrylo Budanov

Oleksij Reznikov skončil podle agentury Reuters jako ukrajinský ministr obrany. Vystřídal ho dosavadní náčelník vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Reznikov, jehož úřad nedávno zasáhl korupční skandál, převezme ministerstvo pro strategický průmysl. K výměně na klíčovém ministerském postu dochází v kritickém období, kdy se očekává rozsáhlá ruská ofenziva.

„Válka diktuje změny v personální politice,“ uvedl podle agentury Reuters Davyd Arachamija, šéf poslanců vládní strany Sluha lidu a blízký spojenec prezidenta Volodymyra Zelenského. „Doba a okolnosti vyžadují posílení a přeskupení. To je to, co se děje nyní a bude se dít i v budoucnu… Nepřítel se připravuje na ofenzivu. Připravujeme se na obranu a navrácení toho, co nám patří,“ dodal. 

O tom, v jaké fázi se teď boje nachází, svědčí i nedělní slova prezidenta Zelenského, podle něhož jsou bitvy na ukrajinském Donbase tuhé a situace velmi složitá. Rusko podle něj zesiluje tlak, aby odčinilo porážky z loňského roku. „Ale ať je to jakkoli těžké a ať je tlak sebevětší, musíme vydržet… Nemáme jinou možnost než se bránit a vyhrát,“ podotkl Zelenskyj.

Arachamija k výměně v neděli na ministerstvu obrany dále poznamenal, že by teď bezpečnostní úřady měli vést profesionální bezpečnostní činitelé, a ne politici. Do toho zapadá i oznámení, že ministrem vnitra bude formálně jmenován náčelník ukrajinské policie Ihor Klymenko. Ten už ministerské povinnosti vykonává od 18. ledna, kdy ho do funkce náměstka ministra vnitra jmenovala vláda poté, co šéf resortu Denys Monastyrskyj zahynul při havárii vrtulníku u Kyjeva.

Spekulace o odchodu

Šestapadesátiletý Reznikov se funkce ministra obrany ujal v listopadu 2021, tedy jen pár měsíců před ruským útokem v únoru loňského roku. O jeho možné rezignaci se spekulovalo na síti Telegram, ale i v médiích. „Žádný úředník nesedí na své židli napořád. Člověk by měl být připraven, že tato etapa skončí,“ řekl podle ruského opozičního portálu Meduza v neděli na tiskové konferenci Reznikov ke spekulacím. Prezident Zelenskyj se k výměně zatím oficiálně nevyjádřil, není tak jasné, kdy k ní formálně dojde. 

V posledních týdnech skončilo kvůli korupčním skandálům ve svých funkcích několik úředníků resortu. Ty se týkaly především bývalého náměstka Vjačeslava Šapovalova, který byl zodpovědný za zásobování vojáků potravinami a vybavením a prosazoval přitom podle vyšetřovatelů uzavírání nevýhodných smluv. Šapovalov to odmítl a Reznikov řekl, že šlo o technickou chybu, nikoliv korupci, v neděli ale podle AFP slíbil interní audity a prošetření kauz.