Ukrajinci provedli prohlídky u oligarchy Kolomojského i exministra vnitra. Celníky čeká čistka

Ukrajinské bezpečnostní složky provedly sérii razií u vysoce postavených úředníků a dalších čelných představitelů politiky či hospodářství. Domovní prohlídky se týkaly bývalého ministra vnitra Arsena Avakova či miliardáře Ihora Kolomojského, zásah se uskutečnil i v sídle kyjevské daňové správy. Předseda poslaneckého klubu hlavní vládnoucí strany prohlásil, že propuštěno bude celé vedení celní správy.

Podle vyjádření Davida Arachamiji, předsedy poslaneckého klubu hlavní vládnoucí strany Sluha lidu, souvisí zásahy s protikorupčním tažením prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajinská média píší, že razie provádějí tajná služba SBU a Státní vyšetřovací úřad. 

Agentura Unian a server RBK-Ukrajina píší o podezření ohledně machinací s ropnými výrobky v řádu desítek miliard hřiven, jakož i neplacení cla. SBU oznámila, že ve společnostech Ukrnafta a Ukrtatnafta, které Kolomojskému až do loňského listopadu zčásti patřily, odhalila rozsáhlé zpronevěry: manažeři z obou firem podle SBU vytunelovali asi 40 miliard hřiven (asi 23,66 miliard korun).

Ukrajinska pravda v této souvislosti připomněla, že Ukrnafta je největším těžařem ropy v zemi, Ukrtatnafta pak největším zpracovatelem ropy. „Zločinná činnost se uskutečňovala v zájmu faktických majitelů a beneficientů společností,“ tvrdí vyšetřovatelé podle deníku. Kolomojskyj se k prohlídce zatím nevyjádřil.

Stát loni vyvlastnil část miliardářových podniků, včetně ropných společností zapletených do údajných machinací, a samému Kolomojskému hrozí, že přijde o ukrajinské občanství, připomněl RBK-Ukrajina. Řízení vyvlastněných firem přešlo na ministerstvo obrany, dodal Unian.

Někdejší soupeř nynějšího ukrajinského prezidenta ve volbách Petro Porošenko svého času označoval Zelenského za Kolomojského loutku, Zelenskyj ale jakoukoliv závislost na penězích jednoho z nejbohatších Ukrajinců popíral. Slavným se nicméně stal díky jeho televizní stanici.

Prohlídka u exministra Avakova

Exministr Avakov listu Ukrajinska pravda řekl, že u něj se vyšetřovatelé zajímali o kontrakty se společností Airbus kvůli zřícení vrtulníku v Brovarech, při kterém zahynul i Avakovův nástupce v čele ministerstva.

„Prohlídka kvůli havárii vrtulníku skončila. Prohlíželi si šest let staré kontrakty s Airbusem. Přirozeně nic (podezřelého nenašli). Kontrakty přece schvalovala vláda a parlament. Počínali si korektně, i když nesmyslně,“ sdělil Avakov, podle kterého šlo nejspíše o formální prověřování jedné z hypotéz příčin leteckého neštěstí.

Deník připomněl, že ukrajinská a francouzská vláda v květnu 2018 v Paříži podepsaly dohodu o nákupu vrtulníků Airbus za 552 milionů eur (asi 13,13 miliardy korun podle současného kurzu).

Právě vrtulník této společnosti, typu H225, se 18. ledna ráno zřítil na školku v Brovarech u Kyjeva. Zahynulo 14 lidí, včetně jednoho dítěte a ministra vnitra Denyse Monastyrského a jeho zástupců. SBU prověřuje několik hypotéz o příčinách tragédie, včetně chyby pilota, technické závady či sabotáže.

Avakov byl nejdéle sloužící ukrajinský ministr vnitra. Rezignoval v roce 2021 poté, co si vysloužil kontroverzní pověst uprostřed různých skandálů, z nichž některé souvisely s korupcí, připomněl The Kyiv Independent.

Skončí celé vedení celní správy, tvrdí Arachamija

Arachamija avizoval také odvolání celého vedení celní správy. „Země se během války změní. Pokud někdo není ochoten se změnit, přijde sám stát a pomůže mu,“ napsal na sociální síti.

Kriminalisté podnikli domovní prohlídky rovněž u vedení daňové správy v Kyjevě. Později oznámili, že získali důkazy svědčící o daňových machinacích a podvodech s vracením daně z přidané hodnoty v řádu desítek miliard hřiven, uvedl list Ukrajinska pravda na svém webu.

SBU prohledala i dům Vadyma Stolara, kyjevského developera a poslance zakázané Ruskem podporované politické strany Opoziční platforma – Pro život.

Kromě toho oznámila SBU další podezření na adresu Vjačeslava Bohuslajeva, prezidenta společnosti Motor Sič, která vyrábí letecké motory. Bohuslajev je už delší dobu podezřelý s kolaborace s ruským agresorem, nyní SBU mimo jiné uvedla, že financoval Ruskem koordinované síly na Donbasu.

Ukrajinská prokuratura dále vyšetřuje několik lidí kvůli podezřelým zakázkám v resortu ministerstva obrany.