V Německu zemřela cyklistka. Policie šetří, jestli aktivisté svým jednáním nebránili v poskytnutí pomoci

Zemřela cyklistka, která byla zraněna při střetu s automobilem v Berlíně. V Německu kvůli tomu sílí hněv vůči klimatickým aktivistům, jejich pondělní protestní akce totiž měla způsobit zpoždění příjezdu speciálního zásahového vozu. Ke kritice na adresu ekologických demonstrantů se v pátek připojil například německý vicekancléř a ministr průmyslu Robert Habeck. Lékařka ze zasahující záchranné služby ovšem později podle médií zpochybnila informace, že včasnou záchranu zraněné ženy znemožnila protestní akce ekologických aktivistů.

O úmrtí čtyřiačtyřicetileté ženy v pátek informovaly policie a státní zastupitelství. Cyklistka zemřela ve čtvrtek večer v nemocnici. Předtím policie informovala o její mozkové smrti.

Případ v Německu vyvolal pobouření, které nyní patrně ještě zesílí. Vicekancléř Habeck v pátek odsoudil protesty, jež ohrožují druhé. „Ti, kteří riskují zdraví a životy druhých svými protesty, pozbývají veškeré legitimity a také poškozují samotné klimatické hnutí,“ prohlásil ministr ze strany Spojenectví 90/Zelení.

Policie vyšetřuje dva aktivisty ve věku 63 a 59 let, kteří se přilepili na silnici a kteří čelí podezření, že svým jednáním bránili záchranářům v poskytnutí pomoci cyklistce, neboť speciální zásahový vůz uvázl v koloně.

Mluvčí berlínského státního zastupitelství sdělila, že po úmrtí cyklistky přichází v úvahu i obvinění ze zabití z nedbalosti. „Smrt cyklistky je šokující, okolnosti musí být podrobně objasněny,“ zdůraznil Habeck médiím ze skupiny Funke.

Lékařka zpochybňuje vliv protestu

Německý deník Süddeutsche Zeitung později s odvoláním na záchranné složky ale upozornil, že podle zasahující lékařky nemělo zdržení vyprošťovacího vozidla na záchranu zraněné ženy vliv. Vozidlo sice uvázlo v hustém provozu a dorazil o sedm až devět minut později než při volném průjezdu, cyklistka však mezitím byla vyproštěna a byla převezena na jednotku intenzivní péče.

Podle interní zprávy berlínských hasičů, na niž se odvolává list, by speciální vůz nebyl nasazen ani v případě, že by na místo nehody dorazil včas. Ošetřující lékařka podle těchto informací konstatovala, že by bylo příliš nebezpečné ženu vyprošťovat technikou. Místo toho rozhodla o posunutí domíchávače vlastními silami. 

Cyklistku srazil domíchávač betonu, jeho řidiče po nehodě navíc napadl a zranil muž s nožem, který byl nehodě přítomen. Podle agentury DPA je pachatelem osmačtyřicetiletý německý bezdomovec. Podle státního zastupitelství byl umístěn na psychiatrickou kliniku.

Pondělní demonstraci, která zablolokovala provoz na dálnici, podle médií uspořádala skupina Letzte Generation (Poslední generace), která v pátek vyjádřila rodině zemřelé ženy soustrast. „Jsme šokováni,“ řekla mluvčí skupiny Carla Hinrichsová. Zároveň ale skupina oznámila, že bude ve svých aktivitách pokračovat.

Později organizace přešla do ofenzivy a stěžovala si na „vlnu výčitek, nepravd a štvaní“ a obvinila média z „fiktivního nafouknutí“ případu a zpochybnění legitimity „demokratického protestu“.