Aktivistky v Británii vychrstly na obraz van Gogha polévku. Dílo podle galerie nepoškodily

Ekologické aktivistky z hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) v pátek v londýnské Národní galerii vychrstly na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha rajčatovou polévku, informují britská média. Obě ženy později zatkla policie. Obraz podle galerie chránilo sklo, takže nebyl poničen, mírně byl však poškozen rám.

V pátek ve večerních hodinách, zhruba šest hodin po incidentu, galerie oznámila, že obraz vyčistila a opět visí na svém místě.

Dvě ženy přišly do místnosti, kde byl obraz vystaven, v 11:00 místního času (12:00 SELČ) a vychrstly na něj dvě plechovky rajčatové polévky. Záběry incidentu byly zachyceny na videu. V okamžiku, kdy ženy polily obraz polévkou, je slyšet křik šokovaných návštěvníků a muže, který volá ostrahu.

Následně si ženy přilepily ruku ke zdi a podle Sky News zakřičely: „Co má větší hodnotu? Umění, nebo život?“ Aktivistka zmínila také krizi životních nákladů a miliony rodin, kterým je zima a mají hlad, ale „nemohou si dovolit ohřát ani plechovku polévky“.

Cena obrazu z roku 1888 je odhadována na 72,5 milionu liber (přes dvě miliardy korun). Slunečnice v londýnské Národní galerii jsou jednou z pěti verzí obrazu, které visí ve světových galeriích a muzeích. Van Gogh slunečnicových maleb vytvořil mezi lety 1888 a 1889 celkem sedm. Namaloval je jako dekorace do svého francouzského domu v Arles před návštěvou svého přítele a malíře Paula Gaugina.

Aktivisté skupiny Just Stop Oil v posledních dnech blokovali silnice v okolí parlamentu. Policie minulou neděli uvedla, že po víkendových protestech ekologických skupin bylo zatčeno více než sto lidí, píše agentura Reuters.

Před třemi měsíci aktivisté ze stejné skupiny v londýnské Národní galerii přilepili na obraz Vůz na seno (The Hay Wain) z roku 1821 od anglického malíře Johna Constablea listy papíru, na nichž byla vyobrazena „apokalyptická vize budoucnosti“. Poté se každý z nich přilepil k rámu vystaveného díla.

Emise ze spalování fosilních paliv včetně ropy jsou jednou z hlavních příčin probíhající změny klimatu. Mají také na svědomí znečištění ovzduší způsobující dýchací potíže i řadu předčasných úmrtí.